Kuva i piše: Ana Ćubela Znam da bi doručak trebalo da …
Kuva i piše:
Tatjana Marovski
Volim da se igram sa testom. Na sve načine! Još eksperimentišem i isprobavam razne vrste brašna, menjam kombinacije, smanjujem i povećavam količine, dodajem, oduzimam, radim sa praškom za pecivo, sa sodom i limunom, ali i bez toga. I definitivno – kakvo će pecivo biti zavisi od više stvari, od načina pripreme do brašna koje koristite.
Tako sam, između ostalog, od tate naučila i to da je za lisnato testo najbolje mešati veću količinu mekog i manju količinu oštrog brašna. Pravila sam nekoliko puta i klasično lisnato testo po hrono principima, ali sam nedavno na netu našla recept za brzo i jednostavno lisnato testo, pa sam odlučila da isprobam. Najpre sam ga napravila za šam rolne i kako sam bila prezadovoljna odlučila sam da ga isprobam i za doručak. Zaista, sve ide prilično brzo, kada ga umesite i smotate, odložite ga u frižider i zaboravite na njega na nekoliko sati (a možete ga čak umesiti uveče i do ujutru držati u frižideru, pa onda razviti, oblikovati, peći i jesti toplo). Elem, predstavljam vam moje lisnate kiflice.
Potrebno za lisnato testo:
- 750 militara mekog speltinog brašna
- dve supene kašike ovsenog brašna
- jedna kašika ulja
- jedno jaje
- jedna supena kašika limunovog soka (ili sirćeta za one koji nemaju problem sa tim da li je nešto bazno ili kiselo)
- kašičica soli
- 250 militara vode
Za premazivanje 200 grama putera, ili oko 120 gr masti.
Pomešati suve sastojke, dodati jaje, ulje i limunov sok, a zatim polako dolivati vodu, dok ne dobijete srednje mekano testo koje se ne lepi. Dobro zamesiti i ostaviti da odmori dvadesetak minuta. Nakon toga podeliti testo na četiri jufke.
Jufku razviti što tanje, premazati je četvrtinom od 200 grama omekšalog putera, saviti kao pismo, utapkati, a zatim obmotati oko oklagije (kao kad sučete testo za kore). Nožem preseći gore testo po dužini oklagije. Dobije se testo u obliku pravougaonika, koje još jednom savijete, umotate u alu foliju i stavite u frižider.
Uradite tako sa svakom jufkom i ostavite ih na nekoliko sati (može i preko noći). Nakon toga svaku jufku razvijete tanko po pobrašnjenoj podlozi, isečete kvadrate željene veličine, filujete i motate kao kifle (od ćoška prema ćošku). Ja sam za ovu priliku stavljala sitno seckanu slaninu, domaći ajvar i malo domaćeg kuvanog paradajza. Možete praviti i druge oblike i takođe filovati nečim drugim, recimo sirom.
Ređati u podmazan pleh,ili obložen pek papirom, premazati jajetom, posuti susamom i peći na 180 stepeni dvadesetak minuta.
Pozdrav, gde nalazite meko speltino brasno? Ja sam samo nasla integralno. Da li je to to?
Imate da ga kupite u bolje snabdevenim radnjama zdrave hrane. Proizvode ga Jevtići.
A možete da probate da ih napravite i sa integralnim.