Sebi najviše volim da ugodim vikendom za ručak. valjda zato što pet dana u nedelji …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Old school jelo. I moja najtoplija preporuka. Lako se sprema, može da traje dva ili tri dana, nije skupo, a znači posebno onih dana kada se kući vratite potpuno slomljeni od posla i sve što želite je nešto “na kašiku”. Hrana za dušu.
Za ovo jelo vam je potrebno:
- 1 veća ili dve manje glavice kelja
- 300 ili 400 grama piletine
- crni luk
- Stabljike celera (takozvani engleski celer)
- Maslinovo ulje
- So, biber, mlevena i tucana paprika
Kelj operem, isečem, stavim u neku činiju i nalijem vrelom vodom. Mama kaže da će to eliminisati probleme sa nadimanjem. Nisam sigurna koliko “potapanje” pomaže kelju, ali uvek to uradim. Ipak mama ima iskustva.
Onda iseckam luk, celer (može i bez njega), papriku ako imate. Prodinstam i ubacim meso isečeno na kockice. Pustim da se malo zajedno tako kuva, a onda dodam kelj i začine. nalijem malo vode, smanjim temperaturu i pustim da se krčka. Ne treba mu mnogo, bude gotov za pola sata.
Možda nije reprezentativno za slikanje, ali se kod mene trenutno nalazi među top 5 jela za večeru. Mada može da prođe i kao odličan ručak.
Prijatno!
svo zeleno lisnato povrce bi trebalo da se popari razlog tome nije da se spreci nadimanje . poparuje se u kiseloj sredini(sirce,limun) da sacuva sto je vise moguce hranjivih materija kako vitamina i minerala.a za nadimanje kod kupusa,kelja…. mozete ubaciti malo neprimetno kima.
Kim ubacujem povremeno u kupus, za poparivanje me naučila mama, a za kiselinu prvi put čujem. Probaću, hvala za info. Mogla bih večeras ponovo kelj da spremim 🙂 .
Ana, da li ima razlike ako se kuva u ekspres loncu?? Hvala unapred,
poz Jelena
Nema, samo će se brže skuvati.