Kelj sa piletinom

18/05/2015

Kelj sa piletinom 2-s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Old school jelo. I moja najtoplija preporuka. Lako se sprema, može da traje dva ili tri dana, nije skupo, a znači posebno onih dana kada se kući vratite potpuno slomljeni od posla i sve što želite je nešto “na kašiku”. Hrana za dušu.

Za ovo jelo vam je potrebno:

  • 1 veća ili dve manje glavice kelja
  • 300 ili 400 grama piletine
  • crni luk
  • Stabljike celera (takozvani engleski celer)
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, mlevena i tucana paprika

Kelj operem, isečem, stavim u neku činiju i nalijem vrelom vodom. Mama kaže da će to eliminisati probleme sa nadimanjem. Nisam sigurna koliko “potapanje” pomaže kelju, ali uvek to uradim. Ipak mama ima iskustva.

Kelj sa piletinom 1-s

Onda iseckam luk, celer (može i bez njega), papriku ako imate. Prodinstam i ubacim meso isečeno na kockice. Pustim da se malo zajedno tako kuva, a onda dodam kelj i začine. nalijem malo vode, smanjim temperaturu i pustim da se krčka. Ne treba mu mnogo, bude gotov za pola sata.

Možda nije reprezentativno za slikanje, ali se kod mene trenutno nalazi među top 5 jela za večeru. Mada može da prođe i kao odličan ručak.

Prijatno!

 

 

 

 4 komentara

  1. svo zeleno lisnato povrce bi trebalo da se popari razlog tome nije da se spreci nadimanje . poparuje se u kiseloj sredini(sirce,limun) da sacuva sto je vise moguce hranjivih materija kako vitamina i minerala.a za nadimanje kod kupusa,kelja…. mozete ubaciti malo neprimetno kima.

    1. Kim ubacujem povremeno u kupus, za poparivanje me naučila mama, a za kiselinu prvi put čujem. Probaću, hvala za info. Mogla bih večeras ponovo kelj da spremim 🙂 .

Ostavite komentar