Pored krekera često se jedeu za doručak u Skandinaviji
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada smo bili mali obožavali smo da gledamo “kaubojce”. Barem brat i ja. Ne znam da li smo ijedan propustila na TV-u. U filmovima su se pojavljivali neki cool ljudi, sa šeširima i maramama, jahali su konje, pili viski i na logorskoj vatri pravili obroke.Tu bile kukuruzne kaše, slanina, kobasice, jaja…..
E zato me ovaj obrok podseti na to.
Kaše su odlične za radno jutro kada nemate previše vremena. Dodaci mogu da budu širokog spektra: kiselo mleko, sir, jaja, slanina, šunka, paradajz, semenke, domaće kobasice, dinstano povrće, pečeno meso…. sve zavisi od toga šta vam se jede. Oni koji nisu na hrono ovako nešto jedu i sa voćem. Ja ne. Nikad nisam mogla da jedem slatko ujutru.
Spremila sam običan griz od spelte. Sprema se isto kao kačamak. Stavite 4 decilitra vode (barem je to moja mera), dodate malo soli i čekate da prokuva. Onda smanjite temperaturu i sipate polako griz sve vreme mešajući. Kada budete zadovoljni gustinom, zaustab+vite sipanje i ostavite da se još malo krčka. Ali i dalje mešajte. Tada možete da ubacite i kašičicu putera. Ovog puta nisam dodavala masnoću jer sa propržila tri parčeta slanine i dva jaja.
Griz sam stavila u tanjir i preko njega prebacila jaja i slaninu. Malo sam posolila i stavila bibera. A onda preko svega dve kašičice seckanog paradajza iz konzerve.
I bilo je odlično. Prijatno!
Draga Ana!
Odličan.
Hvala! 🙂