Jesen asocira na paprike, a zima na kiseli kupus. Moje omiljeno jelo u svim oblicima. Još ako ima dimljenog mesa, kao što je kolenica…..ah!
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovo je za one koji su izašli iz restrikcije i uživaju u ostatku života 😉 . Retko kad jedem ugljene hidrate za ručak, ali zbog ovog jela se isplati. I ako nekada budete naišli na ovu kutiju u inostranstvu, pazarite je:
U pitanju je kari pasta, nema nedozvoljenih stvari u njoj, i jedna je od najboljih koje sam do sada probala. I ko god dolazi iz inostranstva donese mi po nekoliko komada. Sve se nadam da ću je jednog dana ugledati na rafu u nekoj našoj prodavnici.
Ali pastu možete da napravite i sami. Stavite u blender komad đumbira, limunove trave (ima da se nađe u ekskluzivnijim marketima), neki blaži luk, kao što je kozjak. To je onaj duguljasti, crvenkast luk. Ako njega ne nađete, može i crveni. Dodajte kumin, seme korijandera, crveni sušeni čili, so i beli luk. Ako ne nađete limunovu travu, možete da dodate i malo limunovog soka. Po želji, možete da stavite neki pasiraniparadajz i još začina po ukusu. Sve dobro sameljite.
U šerpi zagrejte dozvoljeno ulje ili mast, malo propržite pastu, a onda dodajte kokosovo mleko. Umacite naseckano povrće i pustite da se malo ukrčka. Ja ponekad povrće isto malo propržim pa onda u njega dodam kokosovo mleko sa kari pastom, pustim da baci koji ključ i sklonim sa ringle. Povrće ne treba da se raspada.
Skuvajte basmati pirinač i prelijte ga sosom i povrćem. U uživajte.
U nemackoj ima crvena kari pasta alnaturina u dmu i odlicna je.
Ja sam pak ljubitelj greencurry-ja. Od nedavno su se u maxiju pojavili green i red curry. Nisam videla panang.
Baš kari paste? Ovo što sam ja do sada videla je neka gotova verzija sosa, nije jaka pasta
Upravo sam kupila kari pastu sa slike u Metro-u. Ima pakovanja od 1kg i manjih od 50gr, takodje ima i vise vrsti (crveni, zuti, zeleni..).