Karfiol sa začinima

08/05/2015

Karfiol sa zacinima 2-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Ne znam za vas, ali ja sam veliki fan karfiola. Volim ga u svim oblicima i mogla bih da ga jedem za svaki obrok. Pre nego što sam odlučila da okrenem novi list i da se hranim malo zdravije, najčešće sam ga spremala sa kačkavaljem u bešamel sosu. Ali kako više ne koristim brašno, osim za peciva ujutru, a ni mleko, tako sam se sa bešamel sosom pozdravila.

A kada sam na internetu videla sliku kariol spremljenog ucelo, znala sam šta ću sledeće da spremam.

Za ovo jelo vam je potrebno:

  • Glavica karfiola (ja sam uzela manju)
  • Voda
  • Belo vino
  • 3 čena belog luka
  • sveža majčina dušica
  • lovorov list
  • maslinovo ulje
  • sok od polovine limuna
  • začini: so, kumin, mleveni korijander, beli luk u prahu

U šerpu sipate otprilike 8 šolja vode (to zavisi od veličine karfiola) i šolju belog vina. U to ubacite 2 cela čena belog luka, nekoliko listova lovora i majčinu dušicu. Vodu takođe malo posolite a zatim ubacite glavicu karfiola. Pustite je da kuva dok ne omekša. Ali ne previše, dovoljno je da nož lagano prolazi.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Kada bude gotova, izvadite je iz vode, malo ocedite i stavite na pek papir na plehu. Zagrejete rernu na 250 stepeni. Bitno je da bude jaka temperatura jer karfiol ne treba dugo da se peče, već da se uhvati korica.

Karfiol sa zacinima 4-s

Dok se rerna greje, u činiju stavite sok od limuna, malo maslinovog ulja i po kašičicu kumina, korijandera i belog luka u prahu. Razmutite sve i premažete karfiol. A onda ga ubacite u rernu.

Karfiol sa zacinima 3-s

Fenomenalno!! I odlično ide kao prilog mesu ili ribi.

Karfiol sa zacinima 1-s

Prijatno!

PS Ovaj karfiol možete da spremite i za ručak i za večeru. Uz meso ili ribu. A možete i uz dodatak semenki ili orašastih plodova ona kada odmarate od mesa.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?



2 komentara

    1. Kada sam ja počinjala sa hrono, belo vino kao i crno su bili dpozvoljeni za pripremu jela, ne u ogromnim količinama, jer alkohol jako brzo ispari, sama suština vina se promeni i dođe mu kao začin. Ali da je biotno da se bira suvo vino a ne slatko. Ali ako vi mislite da to može da vam smeta, slobodno možete da preskočite.

Ostavite komentar