Kuva i piše: Ana Ćubela Za dobar ručak vam je nekad …
Sirove tikvice su pravo otkriće za mene. Tako se dobro slažu sa većinom ukusa. A još taj hrskavi faktor u ustima…..
Pošto u hrono ishrani ne možemo da mešamo ugljene hidrate i jako meso, zaboravite nabolonjez kakav se do sada jeli. Ali, verujte mi, ovaj je još bolja.
Sos napravite kao što se dosada pravili. Osnova su crni luk, paradajz sos, mleveno juneće meso i začini. Luk se prodinsta, doda se meso, zatim začini i na kraju paradajz sos. Od začina uvek koritim so, biber, čili i kumin. Vi dodajte šta volite.
Za tikvice vam treba samo reckasti nož koji se sad svuda prodaje. Imate ga na pijacama, kod uličnih prodavaca, pa čak i u Maksiju. Zavisi gde ga kupite, košta od 150 do 300 dinara.
Tikvice narežite sa njime, gledajte da to ne bude sama sredina jer je dosta vodena, i samo ih ubacite u sos. Nemojte ih kuvati jer će se raspasti ili postati suviše mekane. samo ih ubacite u sos kada je već gotov.
Mmmm, izgledaju divno, moracu da nabavim noz pa cu ih praviti ovih dana. Pozz
Verujte mi, isplati se
Mala ispravka, nije karbonara, već bolonjez. Ispraviću čim budem mogla
Hvala na receptu! Noz imate i kod kineza za 80 din! Ja sa time sečem, odličan je!!
Moje pitanje glasi:da li tikvica moze da se ne kuva ni malo,da se jede tako neukuvana sirova da li je dobro????
Meni su sirove tikvice potpuno otkriće. Imaju jako blag ukus i savršeno upijaju začine oko sebe. Samo uvek treba voditi računa da budu što tvrđe i da se ne “renda” srce tivice jer je puno vode. Pogledajte ovu salatu: https://hronokuhinja.rs/salata-od-sirovih-tikvica/
U ključalu vodu ubace se tikvice izrezane na rezance od 5 cm i kuhaju 1 minutu.To je sasvim dovoljno.
U ključalu vodu ubaciti rezance od tikvice na 1 min.To je dovoljno.Provjereno!!!
Pokusala sam da nadjem taj nozic i nema aanse,barem ne u Novom Sadu.
Bio je u Maksiju jedno vreme, ali je koštao 300 dinara. Probajte na pijaci
ima ih kod kineza 🙂 Sa dve strane, jedna obicna, jedna ovakva za 100 dinara 🙂
Kako pravite paradajz sos. Da li ima da se kupi sos koji odgovara hrono “zahtevima”.
Ima da se kupi. Samo pogledajte deklaraciju na pakovanju da li piše da ima dodatog šećera. Ako ne piše, već je sastav samo padarajz, so i eventualno voda, to je ok
Hvala Ana, divna si. Pronašla sam, pre toga sam bila ubedjena da su svi sa šećerom… Recept je odličan, isprobano! Veliki pozdrav!
a koji sos je bez secera ,mozete nam reci robnu marku i gde ima da se kupi ?Hvala
Gurman, Cirio i Premia
Ovo je fenomenalno ?
Oprez: Gurman u svom sastavu ima dodati secer.
Cirio ga nema, ali ima regulator kiselosti-limunsku kiselinu (sto nema veze sa divnim svezim limunom), potpuno je nepotreban i za zaobilazenje.
Za sada, sto me veoma iznenadjuje, Premia ima samo paradajz sok i so u svom navedenom sastavu.
Recept – cista petica!
Ana molila bih Vas za savet,Da li ovo jelo moze da se jede u restrikciji? Hvala puno
Da. Onda kada nešto ne može u restrikciji to je uvek naznačeno u receptu.
Dali ovo jelo moze i za rucak i za veceru?
Samo za ručak