Kandereli (candereli) sa pancetom i spanaćem

23/02/2019

Kuva i piše:
Jelena Cocco

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Tekst je napisan 24. novembra dok je trajala nagradna igra Kosmajske

E pa… i mi recept da se igramo imamo! Samo nismo imali sve sastojke u isto vreme, potrajala je ova organizacija. Muke dijasporske! No, bilo je zabavno.

Ka prvo, imala sam jos jedan recept iz Tirola koji nikako da postavim, sve hoću, ali sastojak koji mi treba, stari hleb, nikako da se zadesi u kući. Ne znam da li vi imate taj problem, ali kod nas ako hleb stigne i za treći dan, slavimo. Onda je počela ova igra, pa mi je zatrebala kosmajska panceta. Ne pitajte kolijm švercerskim kanalima je došla kod nas, u glavnom, tu je. Mislim, nije više, jer je završila u tiganju.

https://www.instagram.com/p/BoZEuJcHzTD/

I pošto je sve leglo potaman, uzeh da pravim kanderle – južnotirolsko reciklažno jelo, jer hrana da se baca ne valja.

Praktično su velike knedle od starog hleba začinjene pancetom i spanaćem, ili koječime drugim. Nastale su kao jelo siromašnih, koji su na ovaj način iskorišćavali zaostali hleb u kući. Danas se pravi na teritorijama severne Italije, u Austriji, u Nemačkoj, ali i kod Čeha, Poljaka koji imaju svoje verzije istog jela. Ovde u Italiji prvi zapis o kanderlima se pojavljuje na slici u zamku Apijana, u okolini Bolcana (Castello di Hocheppan) koja datira iz 1180.

U originalnoj recepturi se koristi špek, ali dok Kosmajska delikatesna radionica ne počne da ga pravi, panceta je i više nego dostojna zamena.

Za 4-5 komada potrebno je:

• Cca 125 gr starog hleba, koji se isece na kockice i potopi u malo vode da omekša
• 50 gr kosmajska pancete
• Dve pune sake spanaca
• 1 cen belog luka
• Začini po volji – moj hleb je bio sa trigonelom (piskavica) pa nisam dodavala nista, ali chili, biber, ili šta drugo može
• 1 jaje
• 25 gr putera
• Malo žalfije, ili sitan paradajz ako naiđete na njega

Posto je hleb odstojao nekih 10, 15 minuta, ocedi se od viška vode, u to se umeša sitno iseckana panceta prethodno propržena na suvom tiganju, doda se blanširani spanać, isto sitno seckan, jedan seckan čen belog luka i sve dobro izmeša. Doda se jedno jaje, opet dobro izmeša i prave se knedle veličine izmedju golf i teniske loptice. Te knedle se ubacuju u kipuću vodu i kad isplivaju na površinu, gotove su.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Prelivaju se otopljenim puterom u kome je zamirisala žalfija ili, umesto žalfije, može i sitnan paradajz sečen na pola. Ja lično više volim ovu potonju kombinaciju jer paradajz preseče malo sve te masnije sastojke.

Negde ćete naici i na kanderle servirane uz supu, ali ja nisam neki fan toga.

I to je to. Prijatno!

PORUČITE KUVAR POSNA HRONO KUHINJA

Neka od jela spremljena za kuvar “Posna hrono kuhinja”Ostavite komentar