Kako zaista treba da izgleda užina u hrono ishrani

19/09/2017

Photo by Michał Grosicki on Unsplash

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Oh, ta pokleta užina!

O hrono ishrani se stalno piše i priča, a opet postoji mišljenje da u ovom režimu nema užine i da je voće zabranjeno. Netačno!

Istina je da užina nije postojala onda kada je hrono ishrana postavljana na svoje noge, pre skoro 30 godina. Kada je francuski lekar Alan Delabo sastavljao prva pravila, užina je preskočena. U to vreme je mislio da su jedini potrebni obroci doručak, ručak i večera. Kasnije je ustanovio da svi njegovi pacijenti popodne imaju veliku potrebu za grickanjem jer im pada energija. I tada je shvatio da treba da uvede još jedan obrok koji će ljudima brzo podići energiju i držati ih sitim neko vreme. A onda je uvideo da užina ne služi samo za “podizanje sistema” već da služi i kao odličan kontrolor apetita ali i da pomaže izbacivanju tečnosti iz organizma.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Pa je užinu uveo kao obavezan obrok koji se ne sme preskakati. Po njemu, užina treba da bude sastavljena iz dva dela: slatkog i masnog. Slatki deo treba da predstavlja voće, a da mastan deo dolazi iz orašastih plodova, crne čokolade, avokada ili maslina. Jer sve te namirnice poseduju adekvatne masnoće za popodnevnu užinu. Ponekad su dozvoljeni i određeni zaskađivači, ali ne svaki dan i ne često, posebno ako se mršavi. I mere su univerzalne za sve: šaka orašastog ili 30 gr crne čokolade uz voćku ili dve, zavisi koje su veličine.

Zabranjeno:

Životinjske masnoće (puter, pavlaka, jaja, mast, sir….)

Žitarice/brašno

 

Iste ove preporuke su postojale i u svim drugim knjigama koje se bave hrono ishranom na ovaj ili onaj način. Kako su kolači sa brašnom i puterom i jajima počeli da se svrstavaju u klasičnu hrono užinu, nikad mi neće biti jasno. Da, zdravi kolači mogu da se pojedu ponekad, kada ste zadovoljni svojom kilažom, ali oni ne mogu biti deo normalne, učestale ili svakodnevne užine. I da, pojedem ih ponekad i ja, iako nisam neki veliki “slatkoljubac”. To je već iskakanje iz osnovnih pravila, ali ako smo to zaslužili, zašto da se ne častimo ponekad. Barem da ih pravimo zdravije. Nije užina ali jeste čašćavanje.

Dozvoljeno:

Svi orašasti plodovi osim kikirikija

Voće

Suvo voće (u manjoj količini nego sveže)

Masline

Belance nije zabranjeno ali nije ni preporučljivo za čestu upotrebu

Povremeno neki zaslađivač

Životinjske masnoće se ne koriste jer se već u većoj meri unose ujutru i za ručak i treba ih maksimalno izbegavati u popodnevnim časovima. Ujutru su one korisne za organizam ali ne i u vreme užine ili večere. Kikiriki se ne preporučuje jer podiže holesterol.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Iako je jedno vreme u originalnim pravilima hrono ishrane važilo da je užina obavezna, a večera fakultativna, to danas, po svemu sudeći, nije slučaj. Na jednom od poslednjih predavanja koje je imao, dr Delabo je izjavio da su zapravo jedina dva obavezna obroka doručak i ručak, a da su užina i večera samo poželjni obroci, ali ne i obavezni. Ali je ostao nedorečen oko toga da li se mogu izbaciti oba ili samo jedan od tih obroka.  Logično bi bilo samo jedan. Tom prilikom je naglasio da sladak deo užine treba preskočiti ako je od ručka prošlo više od šest sati, a da celu užinu treba preskočiti ako je prošlo više od sedam, i preći na direktno na večeru.

Kako je Branislava skinula kilograme, sve sa voćnom užinom

Nikad nisam bila luda za voćem i meni su zato pravila restrikcije, iz koje je užina takođe izbačena zbog bržeg mršavljenja, sasvim odgovarala. Meni je veći problem bio da naviknem sebe da imam užinu. U početku sam morala da se nateram, uspela sam jedno vreme da je imam svaki dan, da bih na kraju odustala od toga. Prosto, moj dnevni raspored mi nedozvoljava da uvek užinam popodne, niti uvek imam želju. A zaista ne volim da jedem bilo šta na silu. Onda kada rano počnem dan, meni užina legne “kao budali šamar”. Onda kada kasnim s doručkom, bez obzira na razlog, užinu nemam gde da udenem. Ili ću jako skratiti razmak između obroka, jesti na silu i mrzeti sebe ceo dan. Ili ću biti prinuđena da izbacim večeru, da je ne bih jela jako kasno, što obično znači da ću tokom noći pelješiti frižider što nikako nije pametna opcija. Pa tako nekad imam užinu, mnogo češće nego ranije, nekad nemam. Večera mi generalno odgovara i retko je preskočim.

Kako izgleda moja užina onda kada je imam:

Uzina #afternoons #snack #boost

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Slatkisi 🙂 Popodnevna uzina. #afternoons #snack #healthyfood #sweets

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Kad se navucem, ja se navucem. Opet urme #uzina

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

Uzina. Orasi i sveze urme. #walnuts #dates #snack #afternoons

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

I moram da priznam da nemam uvek oba dela užine, nekad mi dođe da pojedem samo voće, nekada samo orašasto. Neka pravila su tu da se poštuju, neka da se malo krše, ali je činjenica da ne možemo svi živeti stalno kao vojnici. Svaka ishrana koja treba da traje do kraja života mora da bude fleksibilna, posebno ako nemamo zdravstveni problem koji nas uslovljava.

Tako da, nemojte bežati od voća, ali vodite računa o količinama, jer u njemu ima šećera. Iako je svo voće dozvoljeno (osim banane, ona se preporučuje samo posle vežbanja) treba češće jesti ono sa nižim glikemijskim indeksom (GI). Ne zaboravite da je hrono ishrana smišljena, između ostalog, i da drži oscilacije insulina u normali. Svaka namirnica sa visokim GI brzo podiže nivo šećera u krvi. I zato savremene dijete ograničavaju unos takvih namirnica. A onima sa dijabetesom su takve namirnice zabranjene i oni najbolje znaju zašto.

Užina se jede popodne, između ručka i večere, onda kada ogladnite. Iako je idealan razmak između obroka peta sati, užina može da se uzme već tri do četiri sata posle ručka (ako ogladnite ranije) dok večera može već sat i po do dva nakon užine.

Zašto su namirnice sa visokim glikemijskim indeksom naši neprijatelji

Samo pametno i umereno. Od gore navedenih dozvoljenih namirnica mogu da se prave i jako ukusni slatkiši, samo vodite računa da ne preterate sa količinom. Jer kolačići lako zavedu.

Recepti za hrono slatkiše:

Hladni zalogaji s malinama

Hrono tufahije (ne za svaki dan)

Nešto kao čiz kejk

Kuglice od suvih šljiva

Mus od jabuke i malina

 2 komentara

  1. Da li je dozvoljen kikiriki puter (samo ponekad) za dorucak ili za uzinu? Znam za holesterol, zato kazem: retko. Hvala i pozdrav!

Ostavite komentar