Kako sam smršala 54 kilograma

12/10/2015
Piše:
Katarina Janković

Nikada nisam bila mršava, već, kako kažu, žena sa oblinama.

Moje debljanje je počelo smrću oca, 2005. godine, kad sam upala u blagu depresiju. Ali sam radila i bila u kontaktu sa ljudima i to nije bilo strašno. Pila sam razne čajeve, pilule i držala dijete, ali čim prestanem – duplo vratim. Agonija počinje gubitkom posla 2010. godine, povlačenjem u sebe i bežanjem od stvarnosti. Sve me je bolelo, imala sam visok pritisak i bila sam ekstremno gojazna. Starija ćerka me je stalno kritikovala i govorila kako sam se upropastila, na šta to ličim…. a ja sam se svađala, plakala, ne želeći da priznam da je u pravu.

Katarina nekad i sad s

Kako sam počela sa hrono ishranom

Donela mi je jednog dana odstampano o hrono ishrani sa posla i rekla mi kako je njena koleginica smršala. To je stajalo 6 meseci dok nisam uzela da pročitam. Trebalo mi je još tri nedelje da kupim namirnice i krenem. Znam da je bila sreda, 10.09.2014. Ustala sam i napravila Natašine 5 minuta lepinje,  obarila jaja, paradajz, a pre toga popila toplu limunadu, i doručkovala.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Krenula sam u moju hrono avanturu koja i dalje traje. Nije mi bilo lako u početku da se organizujem oko spremanja hrane i kombinovanja, ali posle mesec dana sve je došlo na svoje.

Pošto sam jedna od onih koje kad nešto počnu to i završe, idu do kraja, nisam razmišljala o odustajanju. Kilogrami su počeli da idu dole, a sa njima i obimi, a to mi je bila još veća motivacija. Najviše mi u svemu nedostaje voće, ali bližim se izlasku iz restrikcije, pa se radujem što ću uživati i u tome. Za sve ovo vreme sam jednom prekrsil,a i to svojevoljno, za Božić i pojela sam česnicu sa orasima i medom.

Što jednostavniji jelovnik

Jelovnik mi je u prvih pet- šest meseci bio što jednostavniji i prvo složeno jelo sam pojela posle 4 meseca. Za doručak sam obično jela hleb ili lepinje, puter, ajvar, pečenicu, i obavezno dva puta nedeljno žitarice.

Mlečno sam jela jednom nedeljno, a nekad i jednom u 10 dana. Gledala sam da imam bezmesni doručak jednom nedeljno, a i ručak takođe.

Za ručak bi najčešće jela neko meso, ili ribu sa dosta salate. A za večeru obično čorbice od povrća, barena belanca ili pečene girice.

Fizičku aktivnost sam uvela posle izgubljenih 15 kilograma i to sam vežbala uz Leslie i isla u šetnju – brzi hod. U početku mi je bilo teško i na silu sam vežbala, a sada osećam zadovoljstvo.

Moje zdravstveno stanje

Ovom ishranom ne da sam smršala, već sam i zdravlje dovela u normalu. Nemam visok pritisak više, parametri u krvi mi nikad nisu bili bolji, a energije imam i višak.

Moja porodica i uži krug prijatelja su mi bili velika podrška i radovali su se svakom skinutom kilogramu. Upoznala sam divne ljude preko hrono ishrane i oni su uvek bili tu za savet.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Ovo je dug put kojim sam krenula, ali polako dolazim do cilja i jako sam srećna, jer sam počela da volim sebe. Za 13 meseci na hrono ishrani sam smrsala 54 kilograma i za mene je to neverovatan uspeh kome se nisam nadala.

Jedino što ću reći svima koji bi da krenu – da se naoružaju strpljenjem i voljom i upornošću, jer im je to najpotrebnije u svemu. I ništa ne može preko noći. Naravno da ću i kad izađem iz restrikcije zadržati ovaj način ishrane, jer mi odgovara, a i prilagodila sam ga sebi za ovih godinu dana.

Pročitajte još:

Hrono ishrana

Šta znači restrikcija u hrono ishrani

Nekoliko saveta za hrono početnike

Jelovnici za hrono početnike

Hrono ishrana posle resrtrikcije4 komentara

Ostavite komentar