Kako napraviti prirodan ražani kvasac

21/05/2015

Hleb 4 s

Kada smo objavili recept za čuveni Borodinski hleb, ostali smo dužni recept za pravljenje prirodnog kvasca od ražanog brašna. Pa evo ga, opet u režiji Jadranke Perge::

Priprema domaćeg raženog kvasca

Dve supene kašike integralnog raženog brašna umesiti sa toliko vode da se dobije testo gustine, recimo, paštete. Tvrđe od pavlake, mekše od plastelina.

U to dodati mrvicu, ali zaista mrvicu soli, manje nego što obično koristimo da bismo posolili pola paradajza. I kap….na vrh kašičice agavinog sirupa. Ovako umešano testo, koje bude tvrđe nego obično, je potrebno da stoji 24 sata na sobnoj temperaturi, ne hermetički zatvoreno, ali poklopljeno.

Nnakon 24 sata se nahrani sa ravnom kafenom kašičicom brašna i dovoljno vode da ovaj put bude gustine pavlake. I ova smesa stoji 24 sata, pa se pomenuti postupak sa dodavanjem brašna i vode ponovi. I nakon 8 sati stajanja spremno je za hleb.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 



Ostavite komentar