Kako da pametno upotrebite ovseno brašno. I da se ne nervirate

12/08/2015

Mafini sa ovsenim brasnom 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Pre neki dan me je zaustavila koleginica na poslu da me pita zašto se njen hleb uvek mrvi i šta treba da uradi da to prestane da se dešava. Ona je od nutricioniste dobila preporuku, kao i mnogi, da pravi hleb na bazi ovsenog, heljdinog i ražanog brašna (kojeg ima najmanje u ovoj kombinaciji). I takav hleb će se uvek mrviti, osim ako mu ne dodate psilijum ili više jaja. Ovseno brašno spada u takozvana “mrvljiva” brašna što znači da će se svako pecivo sa njim mrviti, posebno hlebasto. I zato ga ja nikad ne stavljam u hleb. To brašno je dobro za keks, proju ili mafine. Može da se stavi i u lepinje ali će se i one mrviti.

Slično je i sa ječmenim brašnom. I zato ga stavljamo u manjim količinama. Od ova dva brašna se peciva takođe brže suše i nisu dobra za stajanje. I zato mislim da je sa ovim brašnima, posebno ovsenim, najbolje praviti mafine. A hleb sa nekim drugim. U redu je ako se hleb malo mrvi. Ali, ako se mnogo mrvi, onda usput izmrvi i moje živce, i postane odličan kandidat za kantu.

Takođe, jednom sa stavila ovseno brašno i u palačinke. I nikad više. Ja jednostavno ne volim tu gorčinu koje ono daje, ne u palačinkama. U ostalim pecivima ta gorčina nikad nije tako jaka.

Mafini sa ovsenim brašnom

Potrebno vam je:

 • 1 jaje
 • 3 kašike ovsenog brašna
 • 3 kašike heljdinog brašna
 • 3 kašike ražanog brašna
 • po 2 kašičice: suncokreta, susama i lana
 • 2 kašike ulja
 • 1 kašičica morske soli
 • 2 kašičice praška za pecivo
 • 200 militara kisele vode
 • crni susam za posipanje (ili šta već želite)

Umutila sam jaje, dodala kiselu, ulje i suncokret. Zatim sam smrvila susam i lan, pa ubacila i njih.

Mafini sa ovsenim brasnom 6 s

 

Ubacila prašak za pecivo i brašna, i sve promešala. Pleh za mafine sam namazala svinjskom mašću, a zatim sipala smesu do vrha. Ispadne tačno 6 komada, koliko mesta ima moj novi, mali kalup za mafine.

Mafini sa ovsenim brasnom 5 s

Posula sam crnim susamom i stavila ga u zagrejanu rernu.

Mafini sa ovsenim brasnom 4 s

Pekla sam oko 20 minuta na 220 stepeni.

Mafini sa ovsenim brasnom 3 s

Ove mafine sam jela dva dana i da se ne bi osušili previše, držala sam ih u kesi.

Mafini sa ovsenim brasnom 1 s

Prvi dan su uz njih išla jaja na oko sa svežom majčinom dušicom. Isprobajte ih tako, lepo se slažu.

Prijatno!

 4 komentara

 1. Ana, super slicice nadam se da su isto tako i ukusni.Jel moze da se koristi umesto kisele vode jogurt ili mlacenica u restrikcii.Pozdrav

  1. I jedno i drugo može. Ali u restrikciji gledamo da ne mešamo jaja i mlečne proizvode pa zato koristimo u najvećoj meri kiselu vodu. Komplikovana jela u kojima se mešaju jaja i mlečni proizvodi se jedu jednom u deset dana ili dve nedelje.

  1. Većina recepata je za restrikciju, barem 1000 na ovom blogu. Ako nešto nije, onda je to jasno naznačeno u receptu. I ovaj recept je za restrikciju.

Ostavite komentar