Kuva i piše: Ana Ćubela Jutros sam igrom slučaja morala …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Pre neki dan me je zaustavila koleginica na poslu da me pita zašto se njen hleb uvek mrvi i šta treba da uradi da to prestane da se dešava. Ona je od nutricioniste dobila preporuku, kao i mnogi, da pravi hleb na bazi ovsenog, heljdinog i ražanog brašna (kojeg ima najmanje u ovoj kombinaciji). I takav hleb će se uvek mrviti, osim ako mu ne dodate psilijum ili više jaja. Ovseno brašno spada u takozvana “mrvljiva” brašna što znači da će se svako pecivo sa njim mrviti, posebno hlebasto. I zato ga ja nikad ne stavljam u hleb. To brašno je dobro za keks, proju ili mafine. Može da se stavi i u lepinje ali će se i one mrviti.
Slično je i sa ječmenim brašnom. I zato ga stavljamo u manjim količinama. Od ova dva brašna se peciva takođe brže suše i nisu dobra za stajanje. I zato mislim da je sa ovim brašnima, posebno ovsenim, najbolje praviti mafine. A hleb sa nekim drugim. U redu je ako se hleb malo mrvi. Ali, ako se mnogo mrvi, onda usput izmrvi i moje živce, i postane odličan kandidat za kantu.
Takođe, jednom sa stavila ovseno brašno i u palačinke. I nikad više. Ja jednostavno ne volim tu gorčinu koje ono daje, ne u palačinkama. U ostalim pecivima ta gorčina nikad nije tako jaka.
Mafini sa ovsenim brašnom
Potrebno vam je:
- 1 jaje
- 3 kašike ovsenog brašna
- 3 kašike heljdinog brašna
- 3 kašike ražanog brašna
- po 2 kašičice: suncokreta, susama i lana
- 2 kašike ulja
- 1 kašičica morske soli
- 2 kašičice praška za pecivo
- 200 militara kisele vode
- crni susam za posipanje (ili šta već želite)
Umutila sam jaje, dodala kiselu, ulje i suncokret. Zatim sam smrvila susam i lan, pa ubacila i njih.
Ubacila prašak za pecivo i brašna, i sve promešala. Pleh za mafine sam namazala svinjskom mašću, a zatim sipala smesu do vrha. Ispadne tačno 6 komada, koliko mesta ima moj novi, mali kalup za mafine.
Posula sam crnim susamom i stavila ga u zagrejanu rernu.
Pekla sam oko 20 minuta na 220 stepeni.
Ove mafine sam jela dva dana i da se ne bi osušili previše, držala sam ih u kesi.
Prvi dan su uz njih išla jaja na oko sa svežom majčinom dušicom. Isprobajte ih tako, lepo se slažu.
Prijatno!
Ana, super slicice nadam se da su isto tako i ukusni.Jel moze da se koristi umesto kisele vode jogurt ili mlacenica u restrikcii.Pozdrav
I jedno i drugo može. Ali u restrikciji gledamo da ne mešamo jaja i mlečne proizvode pa zato koristimo u najvećoj meri kiselu vodu. Komplikovana jela u kojima se mešaju jaja i mlečni proizvodi se jedu jednom u deset dana ili dve nedelje.
Na restrikciji sam…moze li neki recept…ne nalazim ih bas.Hvala unapred.
Većina recepata je za restrikciju, barem 1000 na ovom blogu. Ako nešto nije, onda je to jasno naznačeno u receptu. I ovaj recept je za restrikciju.