Kuva i piše: Ana Ćubela Ovog jutra nešto malo drugačije. Nema …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Mrzim da bacam hranu, a često to radim jer se ne organizujem dobro. Ovog puta sam uspela da doskočim sama sebi i da od nečega što je suviše dugo stajalo napravim potpuno novo i, moram da priznam, fantastično jelo.
Za ovo jelo ne morate uvek da čekate da vam se hleb osuši. Svima nama propadne neki projekat. Mislim da nema osobe koja je probala da pravi ove naše beskvasne integralne hlebove a da barem jedanput nije imala peh – hleb koji se mrvi. Ne bacajte ga, ne besnite, samo da iskoristite. I pritom počistite frižider od ostataka.
Proja od starog hleba
Hleb sam izlomila rikama i ubacila u blender, a onda ga samlela. neki delovi su bili kao prezla, neki su ostali malo krupniji. Ne brinite, to neće napraviti nikakvu razliku.
Onda sam umutila 4 jaja, dodala mrvice hleba i redom praznila po frižideru. Dodala sam:
- vezu peršuna
- 3 kašike ljutog ajvara
- 2 kašike sitnog sira
- sitno iseckan sudžuk
Nikakve začine nisam dodavala, jer je hleb već bio posoljen, a ove dodate namirnice jake same po sebi. Ako ste u restrikciji i nećete da pravite komplikovana jela u kojima se mešaju mlečni proizvodi i jaja, jednostavno izbacite sir iz recepta. Verujte mi, ovi ostali sastojci su sasvim dovoljni.
Sve sam umešala i presula u pleh sa pek papirom.
Poravnala sam rukama i ubacila u zagrejanu rernu, a onda pekla na 220 stepeni, dok nije porumenelo. Oko dvadesetak minuta.
Ovaj doručak mi je bio slađi nego mnogi drugi koje sam pažljivo smišljala i pravila.
Nema bacanja, ekonomizacija! Čak je i moj zet, koji je jako izbirljiv (uglavnom voli samo kačkavalj i puter) pitao da im donese još.
Prijatno!
Alal ti zet