Kako da od lošeg brašna dobijete dobru pogaču

04/12/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Volim ražano brašno. Hlebovi i peciva koja se spremaju s njim imaju fantastičan, malo opor ukus, a korica uvek bude čvršća i hrskavija.

Ali ražano brašno može da vas dobro namuči. Posebno ono krupnije mleveno. Već duže vreme razmišljam da uzmem brašna od četiri ili pet proizvođača i da ih sipam u činije jedno pored drugog. Da vidite kakva sve razlika može da bude. Što je sitnije mleveno, iako je integralno, odnosno celo zrno, to će se sa njim bolje mesiti.

Ovo brašno, kao i heljdino, ume da “popije” mnogo vode, pa treba lepo odmeriti koliko ćete je dodati. I dali treba dodati još nešto uz vodu. Ako je testo previše gusto, peciva se obično lepo ne ispeku i budu tvrđa, i često se više troše, odnosno trune.

Ovo brašno, koje sam sad koristila, je bilo krupnije. Zato sam pred finiš mešanja morala da dodam i belance. Ono je dobro za povezivanje smese. Peciva sa njim često lepše ispadnu.

A ok je za sve vrste režima jer nije u pitanju celo jaje, pa takva peciva mogu da se jedu u kmbinaciji sa bilo čim, čak i prema najstrožijim pravilima restrikcije.

Potrebno vam je:

  • 200 gr ražanog brašna
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 150 ml vode
  • Prstohvat morske soli
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1 belance

 

U činiji pomešajte brašna, so, maslinovo ulje i vodu. Sve lepo zamesite kašikom, poklopite činiju i ostavite testo da stoji. Što duže to bolje. Ovo moje je stajalo nekih 7 sati, tako se namstilo. I baš je popilo dosta vode. Zato sam dodala jedno belance u smesu, ne samo da je razredim već i da se smesa bolje poveže. Umutola sam belance u činiji, ne da se dobije šam kao za kolače, već samo pena. Ubacila sam u smesu i polako dodavala prašak za pecivo. Sve vreme sam koristila mikser i nastavke za testo.

Na radnu ploču sam stavila malo brašna pa izručila smesu. Nisam mesila, bukvalno, već samo malo prebacivala smesu kroz to brašno. Da sam počela da mesim mogla sam da završim ca ciglom umesto pogače.

Formirajte disk i prebacite ga u pleh u koji ste stavili pek papir. Pecite pogaču na 210 stepeni oko pola sata. Proverite čačkalicom da li je pogača gotova. Ukoliko je pečete ujutru, biće jako mekana kada bude gotova. Ukoliko je pečete uveče, do jutra će se malo stegnuti ali će biti odlična.

Meni je bitno da hleb može tanko da se seče, to je znak da je uspeo.

 

Ukoliko volite ražano brašno isprobajte i ove recepte:

Ražani kačamak

Ražani štapići i šareni namaz

Lepinje sa ražanim i ovsenim brašnom

Ražani hleb sa lanom

100% ražani hleb

Ražane lepinje s kiselim mlekom

 

Hleb napravljen od ražanog brašna ima manji glikemijski indeks nego onaj napravljen od pšeničnog brašna i manje glutena. Zato se sa njime i teže radi. Ali je zato i zdraviji. Smanjuje rizik od dobijanja dijabetesa, dobar je za probavu, veruje se da čak smanjuje rizik od nastanka kamena u žuči.

I hlebovi pravljeni sa njim su zaista poslastica, bez obzira na to što su zdudaniji i teži.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga Hrono kuhinja?Ostavite komentar