Kako da napravite zelene lazanje? Pa lako

11/11/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

U petak sam dobila domaći zadatak od Milene – da napravim zelene lazanje sa spanaćem jer su one osnovni sastojak za Lazanje Verde koje je ona odlučila da pravi za Pidžama party. I šta ću, zapoveđeno – urađeno.

Ali nisam koristila originalan recept, već sam, preko Whats up-a, u kooperaciji sa Jelenom Cocco, majstorom za italijanska jela, isprobavala neku malo lakšu verziju. Ona u Monci, ja u Beogradu, pa su poruke i video snimci samo leteli tamo, vamo.  I dok sam završila sa njom bila sam toliko umorna, ne od pravljenja paste, to lako ide, već od jurecanja celog dana pre toga, da sam odlučila da i ne isprobavam originalan recept, već da iskoristimo napravljeno. Em domaće, em zelene, zadak ispunjen.

Osnovni recept za bilo koju pastu kaže na 100 grama brašna ide jedno jaje. Pa stavite koliko već pravite. Mi smo pravili za mali pleh 22 santimetra dužine i 14 santimetara širine. I ova količina koju sam napravila je za njega bila sasvim dovoljna. Ali sam morala da poremetim osnovnu razmeru brašna i jaja  jer sam dodala i blanširan spanać koji je dodatno razvodnjio smesu.

Potrebno vam je:

  • 250 grama meke spelte
  • 2 jajeta
  • 40 gr spanaća
  • Prstohvat soli

Pastu možete da pravite i sa integralnim brašnom, već smo to radili u jednm od lajvova, ali sam ovog puta želela malo finije testo. Inače, kao što znate retko koristim meku speltu, ali volim da odmorim creva ponekad od samo integralnog brašna.

Prvo izblanširajte spanać. Neko ga kuva, ja ga uglavnom stavim u cediljku, pa cediljku u šerpu, prelijem ključajućom vodom i ostavim minut do dva. Onda ga brzo ohladite hladnom vodom, iscedite rukama, pa naseckajte sitno nožem.

U činiju stavite brašno, napravite rupu sredini, ubacite jaja i spanać i počnite da sjedinjavate. U mom slučaju je to radi mikser sa nastavkom za testo ali možete i viljuškom. Prvo počnite da mešatejaja u sredini dok se brašno obrušava. I mešajte dok se sve ne poveže, izvadite testo na pobrašnjenu radnu ploču i domesite rukama. Loptu koju sam dobila sam podelila u dva dela i ostavila da stoji u celofanu oko pola sata.

Onda sam ih izvadila i još malo doradila na pobrašnjenoj ploči. Testo mora da bude tvrđe i nikako ne sme da se lepi. Toliko tvrdo da može da se razvuče, ali da vam treba snage za to.

Ukoliko imate mašinu za pastu, ubacite testo u nju. Provucite nekoliko puta dok ne dođete do željene debljine. Možda sam mogla još malo da ga rastanjim, ali sam se plašila da mi se na kraju testo ne pocepa pa sam ostavila ovako.

Ukoliko nemate mašinu, ovo možete da uradite oklagijom ili, još bolje staklenom flašom. Odlična za razvijanje tankog testa. pr svako stanjivanja posuti sa malo brašna.

Kada završite, isecite na kocke, stavite na krpu, pa prekrijte drugom krpom. Do jutra će biti suve.

Onda ih malo probarite, oko minut, i ređate pastu. Recept za lazanje Verde smo već objavili: KLIK NA LINK. Tamo imate i originalan recept za testo ali kao što vidite nismo koristili taj, već ovaj. Vi sprobajte oba, pa javite koji je bolji.

Pogledajte kako smo napravili lazanje Verde:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/550667329030958/

LAZANJE VERDEOstavite komentar