Kuva i piše: Ana Ćubela Ne znam koliko koristite leblebije u …
Kuva i piše:
Mirjana Đurđević
Sušeni paradajz
Često koristim sušeni paradajz iz ulja. U hlebu, namazima, jelima, na sendvičima… Malo je skup i ne može da se kupi baš u svakoj prodavnici, zato uvek u frižideru imam bar dve teglice na zalihama…
Često nervozu smirujem u kuhinji. Nju pokupim očas posla, jeftino, a imam je u izobilju i na zalihama…
Danas sam se igrala ‘dva u jedan’ – sušeni paradajz iz ulja u sopstvenoj režiji.
Potrebno vam je:
- paradajz šljivar (onaj duguljasti, tvrdi)
- krupna morska so
- maslinovo ulje
- beli luk
- začini po izboru
- rerna i strpljenje
Šljivar nije posebno ukusan paradajz, ali ima puno ‘mesa’. Pelat se pravi najčešće od njega. Zbog toga je zgodan i za sušenje.
Operite i osušite šljivar, prepolovite ga uzduž, kašičicom izvadite semenje i ocedite ga od tečnosti.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Poređajte na pleh (pek papir će biti od koristi) rasečenom stranom na gore. Posolite. Uključite rernu na 100 C i obavezno ventilator, pa ga zaboravite na 3-4 sata. Po nekim autorima to treba da bude 50 C i desetak sati, ali toliko strpljiva baš nisam.
Kad ga se setite treba da izgleda otprilike ovako:
Kada se malo prohladi ređajte ga u teglu – rep paradajza, krupna so, par listića belog luka, malo začina. Kod mene je to bila provansalska mešavina. Na kraju sve zalijte maslinovim uljem i dobro pritisnite kašićicom da istisnete mehuriće vazduha. Zimnica je gotova, Stoji u frižideru dok ga ne pojedete.
PS. Ako želite da dobijete više od polovine teglice treba vam bar dva kilograma paradajza. Ja sam imala kilogram.
Sto ove stvari nemaju “like” opciju? 🙂
Nisam ovo jos probao i bas zelim da probam. Ali sam probao nesto slicno. Osusene chilli papricice u ulju. Moze bas dugo da stoji a pusti ljutinu u ulje pa je posle i ulje ljutkasto. A ljutkasto ulje ima siroku primenu u pripremi jela 🙂
Da znaš da sam se oštrila na to nekoliko puta. I skoro sam kupila neke papričice na Kaleniću za ostavljanje preko zime ali su ih neki zlikovci iskoristili za jelo. Moraću sad za vikend u pohod pa makar da napravim te pikantne stvari, ako već neću stići ozbiljnu zimnicu.
potpisujem Pedju! Bravo za ovo! Bas sam se meracila da saznam i probam.
Moze li druga vrsta paradajiza ili samo sljivar ?
Može i drugi.
Pola kilograma susenog paradajiza u Metrou kosta 450 din. Morate ga malo dehidrirati mlakom vodom da omekne, a posle po Aninom savetu poredjati u teglu. Sto se tice papricica pokupio sam mrak foru u Aleksincu, a to je paprikarski kraj. Te crvene od 5 cm se nanižu na končić i osuše. Onda se ubace u malu šerpicu u vrelo ulje i kratko prže, ili kuvaju. Zatim se ubace u teglu, posole i naliju uljem u kome su pržene. Dok se jedu, budu kao grisine, a ljutina malo opadne, pa su vrh.
Danas vidim recept, a ja već napravila na isti način dve tegle, odličan je ukus, ali nije mi to dovoljno suvo – prošli put mi je propao, pa sam se baš za ovaj vikend namerila na varijantu 50C na 8-10h, ali ću to preko noći 😉