Kuva i piše: Ana Ćubela Vlašac je začinska biljka čiji …
Kuva i piše:
Jelena Cocco
Ovo blisko istočno jelo se vrlo lako pravi, ali zahteva malo vremena. Ako imate strpljenja i malo mesta u frižideru, toplo ga preporučujem.
Pod izgovorom da će gosti biti poprilično uskraćeni ukoliko ga ne pripremim za predjelo, muž se povukao i ustupio deo frižidera. Na kraju ni gosti, ni on nisu probali već je ostao meni – zaboravila da ga iznesem, majke mi .
Praktično, labneh nije ništa drugo nego dobro ocedjen grčki jogurt. Za oko petnaestak kuglica potrebno je:
• 400 gr grčkog jogurta i
• pola kašičice morske soli
• začini za obloživanje (tradicionalno za’atar i sumak), može i suva menta, seckani pistaci, ili bilo šta drugo po ukusu
Jogurt i so dobro promešajte. Cediljku obložite gazom i stavite jogurt. Cediljku stavite na posudu, prekrijte alu-folijom i ostavite u frižideru 36-48 sati. Dobije se vrlo gusta smesa, laka za oblikovanje, blago nakisela.
Oblikujte kuglice rukom i uvaljajte u začine po izboru. Ja sam koristila za’atar i sumak. Namažite na neki dobar hleb i bogato prelijte maslinovim uljem. Ostatak može da se čuva u frižideru par dana (ako pretekne) u maslinovom ulju.
Prijatno.