Mirišljave i puteraste
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Znate kada odete na pijacu pa počnete da odvajate pečurke u kesu. I tu i tamo naletite na neku veliku. Većina ljudi pomisli da je neki hibrid u pitanju a nije, samo su veće. E, ja najviše volim kada naletim na njih, pa odaberem nekoliko slične veličine. Idealne su za punjenje sa svim i svačim.
Za ručak možete mlevenim ili sitno seckanim mesom, povrćem. Za večeru sa, recimo piletinom, ili samo nasečenim “nogicama” pečuraka i začinskim biljem. Ili kao što sam ih ja već pravila – punjene spanaćem.
Pogledajte još:
Punjene začinske pečurke
Šampinjoni sa spanaćem
U nedelju sam na Pidžama partiju odlučila da napunim tri veće pečurke kajganom. Inače, ako mene pitate, ovaj Pidžama party ulazi u TOP 5. Ne zbog mene koja sam kuvala, mada jesam svašta dobro spremila, već zbog gostiju. Tu su nam bile Julijana Vincan i Željka Milošević koje su napravile pravi mali jutarnji muzički koncert. Nismo bile sigurne kako ćemo smestiti harfu, ali je na kraju sve ispalo savršeno.
Pogledajte i poslušajte raspevano nedeljno jutro:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/731463650611333/
Ukoliko vam se dopada šta rade ove dve talentovane žene, možete da ih zapratite na njihovom YouTube kanalu – Playade.
A sad da se vratimo i na hranu. Spremala sam lepinje, pljeskavice od leblebija, razljevušu sa Kosmajska pancetom, slane princes krofne i, naravno, punjene pečurke.
Potrebno vam je:
- 3 veće pečurke
- 1 jaje
- 100 gr šunke ili nekog suhomesnatog
- Začini po želji ali sam ja stavila, morsku so, biber i mediteransku mešavinu
Opciono, ako ne pratite stroga pravila restrikcije, možete da dodate malo naredndanog sira, gaude recimo. I prste da poližete.
Pečurkama skinite “nogice” i iskoristite ih za neko drugo jelo. Pečurle lepo očistite ali nikako ih nemojte stavljati pod vodu. To je najvažnije pravilo kada se one čiste. Već su pune vode same po sebi i ovako ćete ih samo dodatno poplaviti. Pečurke se iste krpom ili nožićem ako mora.
Stavite ih u sud u koji ste stavili malo putera po dnu.
Šu nku iseckajte na sitne trakice, pa je stavite u pečurke, dodajte mrvicu putera pa po malo umućenog jajeta u svaku. Preko stavite začine i pravac zagrejana rerna. Pecite dok pečurke ne budu gotove i jaje skuvano. A za to vam neće biti potrebno puno vremena. Jaje se brzo skuva, a pečurke ionako mogu da se jedu sirove tako da ne moraju da se prekuvaju. ali svako ima različit ukus.
Ja sam ih pekla na 22o stepeni možda desetak minuta.
Prijatno!
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?