Kajgana s koprivom i hrono đevrek

07/04/2016
Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Kao što sam više puta naglasila, prolećni zeleniš treba maksimalno iskoristiti. Ako odem na pijacu, nema šanse da se vratim bez nekoliko zamotuljaka u kesi. Ovog puta sam pazarila svež bosiljak i koprivu.

Kajgana sa koprivom 7 s

Kopriva je sjajna biljka, smatra se da je jedna od najlekovitijih u prirodi. koriste je za prečišćavanje krvi i izbacivanje tečnosti iz organizma. Kažu da je jako dobra za bubrege, jetru, slezinu i žuč. Navodno sprečava i stvaranje kamena. Sadrži brojne vitamine i minerale, a najpoznatija je po gvožđu i zato ćete često čusti kako kopriva “jača krv”.

Iako je zdrava, njena upotreba je malo komplikovana, jer peče! Pre upotrebe ili navučem rukavice. Ili ako njih nemam, navučem običnu kesu za zamrzavanje. Otkinem koliko mi koprive treba, operem je malo i stavim u cediljku. U kuvalu zagrejem vodu do ključanja, a onda njom prelijem koprivu. To eliminiše peckanje. Iseckam je i dalje spremam.

Kajgana sa koprivom 5 s

Ovog puta sam je stavila u kajganu. Umutila sam dva jaja, dodala malo soli i bibera i seckanu koprivu. Sve sam promešala. Zagrejala sam tiganj i stavila malo svinjske masti. jedna mala kašičica je sasvim dovoljna. Ako imate dobar tiganj, može i manje. Bitno je da se jaja ne peku na visokoj temperaturi da se ne bi presušila. Sipajte jaja sa kprivom i nekoliko puta blago promešajte varjačom. Ili, ako tako više volite, sačekajte da se uhvati donja korica, pa sve prevrnite kao palačinku.

Kajgana sa koprivom 6s

Uz kajganu sam jela hrono đevrek iz “Hleb i kifle” i rotkvice. Kada je hrana u pitanju, ja stvarno volim proleće! Ako ujutru svraćam na pijacu, zgodno mi je i da kupim pecivo. Šetnjom između tezgi ionako izgubim dosta vremena.

Prijatno!2 komentara

  1. Ana, počela sam sa dijetom već 12 dana, hleb sam totalno bila izbacila ali već danas osećam da mi je još nešto potrebno, a to nešto mislim da su upravo žitarice. Zgodno bi mi bilo da napravim par đevreka koji mi mogu trajati 2-3 dana, da li imaš neki recept za đevreke sa slike? Podsetili su me na štapiće koje sam ove zime jela u Grčkoj, oni to služe pre ribe i njihova korica je bogata raznim semenkama, sad se kajem što nisam pokušala da tražim recept, možda bi mi i dali 🙂 Unapred zahvalna, Ema

    1. Ako u potpunosti izbacite hleb, to onda nije hrono. Na žalost, nemam recept za ovaj đevrek, njega sam uzela u “Hleb i kifle”. Ali se oštrim da ovih dana napravim neku varijantu.

Ostavite komentar