Kada se stomak isprečio u vezivanju pertli, rekla sam – hrono!

24/10/2017

Jovana pre hrono avanture i ovog leta

Kuva i piše:
Jovana Ivanović

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Prvi susret sa terminom “hrono” je bio pre neke dve godine. Nisam imala predstave šta je to. Nekakav način ishrane…

Prolazilo je vreme i sve češće mi je pod “oko” padao taj isti termin… pre svega na Fejsbuku. Stalno su mi iskakale objave i slike ljudi koji su oduševljeni, zadovoljni, srećni…

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga Hrono kuhinja?

 

A ja skoro celog života kuburim sa, meni primetnim, viškom kilograma, koji je u to vreme krenuo i da mi smeta fizički… Savijem se da zavežem pertlu i bukvalno osetim preklapanja u predelu stomaka…

Tada sam još uvek samo istraživala, čitala, informisala se… Prečešljala sajt www.hronokuhinja.rs uzduž i popreko, učlanila se u grupu “Hrono recepti”, isprobavala po neki recept, uglavnom peciva i hlebove… Nekih mesec dana sam trenirala ono “kafa posle doručka”… I, konačan okidač mi je bila jedna slika po povratku sa mora…

Gorko sam se nasmejala sama sebi i rešila. Odradila sam osnovne analize, krvnu sliku, štitnu žlezdu…. i krenula sa restrikcijom. Punih 10 nedelja, bez ijedne “greške”, što je rezultovalo sa 10 kg manje 🙂 .

Pročitajte:

Šta znači restrikcija u hrono ishrani

 

Taj period mi nije bio naporan ni mučan. Naprotiv, uživala sam u osećaju nenaduvenosti, lakoće i nekakve pročišćenosti… Disciplinovala sam se po pitanju obroka, imala red i poredak!

Negde u to vreme, sve više počinje da se pominje dr Delabo, začetnik i osnivač hrono ishrane, sa svojim principima. Čitajući i razmatrajući dve varijante-vanrestrikcija ili Delabo, odlučila sam se za ovo drugo, valjda zbog ograničenih količina…Plašila sam se vanrestrikcije u kojoj nema jasnih smernica i ograničenja, a dozvoljeno je i skrobno povrće, užina…

Na početku sam merila sve živo! Sve dok nisam skontala da nema potrebe opterećivati se gramima ili mililitrima…

Jovana se u početku hranila prema preporukama za osobu visoku 170 cm, sada već sprema odokativno:

Doručak Ručak Užina Večera
70 grama hleba, 100 grama masnog sira ili 3 jaja ili 120 gr suhomesnatog. Ili miks toga po malo Oko 230 gr mesa i 3 pune kašike skorobnog povrća, ponekad kašika nekog sosa Šaka orašastih plodova i voćka ili dve u zavisnosti od veličine Oko 200 gr ribe i tanjir salate, različite, od neskrobnog povrća

 

Veoma brzo sam znala šta je koliko i koliko je meni dovoljno za svaki obrok… Nisam se slepo držala tih grama… U periodu od neka 3 meseca, izgubila sam još 2-3 kilograma. Tada sam imala 57-58 kilograma i bila skroz zadovoljna!

Nastavila sam i dalje većinom “po Delabou”, ali sam imala, kao i sada i vanrestriktivne, kao i čiste restriktivne obroke.

Doručak – hleb i topljeni masni sir sa malo paradajza; Ručak – pileće meso sa crvenim lukom i graškom: Užina – pečene kajsije i orasi; Večera – Tunjevina sa salatom (paradajz, luk)

Ali, nešto se desilo tokom aprila, maja i juna meseca… Proleće, vrućina, manjak apetita, čest izostanak večere…

Odlazim na merenje na onoj ultra mega giga vagi i bivam prvo oduševljena, a onda i blago zabrinuta… Kilaža je spala na 55,6kg, a procenat masti u telu se spustio ispod preporučenog minimuma. Mišići i voda u organizmu su bili ok.

Ali i sam fizički izgled je bio ne tako lep, najviše mi je lice bilo ispijeno i ključne i karlične kosti veoma izražene.

Istog trenutka sam krenula u akciju dodavanja kilaže. Pojačala sam količine sira za doručak, ručak je ostajao isti, kao i užina, ali večeru nisam preskakala…

I evo, nakon skoro tri meseca od tada, sada težim 58-58,5kg i sada održavam tu kilažu. Generalno kombinujem obroke kako mi kada prija, a važna je suština. Da obroci budu redovni, da postoji optimalan razmak od nekih 5,5 sati, da nema grickanja između, da se zna šta od namirnica nikako ne ide u hrono ishrani, da se unosi dovoljno vode, da se ponekad vara nekim sitnim zadovoljstvima….

Jovana od pre neki dan

Da se generalno zdravo hranimo, maksimalno moguće…

Hrono ishrana je zapravo sasvim jednostavan i “običan” način ishrane… Važno je da usvojite osnovne principe razmišljanjem da to radite zato što tako želite, a ne zato što morate… I onda prilagodite sebi i svom organizmu… Kombinujte, igrajte se, uživajte u hrani na mudar i pametan način… što je i suština hrono ishrane!

Živeli i srećno!!

Pročitajte još:

Originalna ishrana: Osnovne smernice

Originalna ishrana: Doručak

Originalna ishrana: Ručak

Kako treba da izgleda prava hrono užina

PLAY:

Save

Save

Save

Save

Save

SaveOstavite komentar