Kuva i piše: Marija Đukanović Potrebno za podlogu: 200 …
Kuva i piše:
Jovana Ivanović
Prvi susret sa terminom “hrono” je bio pre neke dve godine. Nisam imala predstave šta je to. Nekakav način ishrane…
Prolazilo je vreme i sve češće mi je pod “oko” padao taj isti termin… pre svega na Fejsbuku. Stalno su mi iskakale objave i slike ljudi koji su oduševljeni, zadovoljni, srećni…
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga Hrono kuhinja?
A ja skoro celog života kuburim sa, meni primetnim, viškom kilograma, koji je u to vreme krenuo i da mi smeta fizički… Savijem se da zavežem pertlu i bukvalno osetim preklapanja u predelu stomaka…
Tada sam još uvek samo istraživala, čitala, informisala se… Prečešljala sajt www.hronokuhinja.rs uzduž i popreko, učlanila se u grupu “Hrono recepti”, isprobavala po neki recept, uglavnom peciva i hlebove… Nekih mesec dana sam trenirala ono “kafa posle doručka”… I, konačan okidač mi je bila jedna slika po povratku sa mora…
Gorko sam se nasmejala sama sebi i rešila. Odradila sam osnovne analize, krvnu sliku, štitnu žlezdu…. i krenula sa restrikcijom. Punih 10 nedelja, bez ijedne “greške”, što je rezultovalo sa 10 kg manje 🙂 .
Pročitajte:
Šta znači restrikcija u hrono ishrani
Taj period mi nije bio naporan ni mučan. Naprotiv, uživala sam u osećaju nenaduvenosti, lakoće i nekakve pročišćenosti… Disciplinovala sam se po pitanju obroka, imala red i poredak!
Negde u to vreme, sve više počinje da se pominje dr Delabo, začetnik i osnivač hrono ishrane, sa svojim principima. Čitajući i razmatrajući dve varijante-vanrestrikcija ili Delabo, odlučila sam se za ovo drugo, valjda zbog ograničenih količina…Plašila sam se vanrestrikcije u kojoj nema jasnih smernica i ograničenja, a dozvoljeno je i skrobno povrće, užina…
Na početku sam merila sve živo! Sve dok nisam skontala da nema potrebe opterećivati se gramima ili mililitrima…
Jovana se u početku hranila prema preporukama za osobu visoku 170 cm, sada već sprema odokativno:
Doručak | Ručak | Užina | Večera |
70 grama hleba, 100 grama masnog sira ili 3 jaja ili 120 gr suhomesnatog. Ili miks toga po malo | Oko 230 gr mesa i 3 pune kašike skorobnog povrća, ponekad kašika nekog sosa | Šaka orašastih plodova i voćka ili dve u zavisnosti od veličine | Oko 200 gr ribe i tanjir salate, različite, od neskrobnog povrća |
Veoma brzo sam znala šta je koliko i koliko je meni dovoljno za svaki obrok… Nisam se slepo držala tih grama… U periodu od neka 3 meseca, izgubila sam još 2-3 kilograma. Tada sam imala 57-58 kilograma i bila skroz zadovoljna!
Nastavila sam i dalje većinom “po Delabou”, ali sam imala, kao i sada i vanrestriktivne, kao i čiste restriktivne obroke.

Doručak – hleb i topljeni masni sir sa malo paradajza; Ručak – pileće meso sa crvenim lukom i graškom: Užina – pečene kajsije i orasi; Večera – Tunjevina sa salatom (paradajz, luk)
Ali, nešto se desilo tokom aprila, maja i juna meseca… Proleće, vrućina, manjak apetita, čest izostanak večere…
Odlazim na merenje na onoj ultra mega giga vagi i bivam prvo oduševljena, a onda i blago zabrinuta… Kilaža je spala na 55,6kg, a procenat masti u telu se spustio ispod preporučenog minimuma. Mišići i voda u organizmu su bili ok.
Ali i sam fizički izgled je bio ne tako lep, najviše mi je lice bilo ispijeno i ključne i karlične kosti veoma izražene.
Istog trenutka sam krenula u akciju dodavanja kilaže. Pojačala sam količine sira za doručak, ručak je ostajao isti, kao i užina, ali večeru nisam preskakala…
I evo, nakon skoro tri meseca od tada, sada težim 58-58,5kg i sada održavam tu kilažu. Generalno kombinujem obroke kako mi kada prija, a važna je suština. Da obroci budu redovni, da postoji optimalan razmak od nekih 5,5 sati, da nema grickanja između, da se zna šta od namirnica nikako ne ide u hrono ishrani, da se unosi dovoljno vode, da se ponekad vara nekim sitnim zadovoljstvima….
Da se generalno zdravo hranimo, maksimalno moguće…
Hrono ishrana je zapravo sasvim jednostavan i “običan” način ishrane… Važno je da usvojite osnovne principe razmišljanjem da to radite zato što tako želite, a ne zato što morate… I onda prilagodite sebi i svom organizmu… Kombinujte, igrajte se, uživajte u hrani na mudar i pametan način… što je i suština hrono ishrane!
Živeli i srećno!!
Pročitajte još:
Originalna ishrana: Osnovne smernice
Originalna ishrana: Doručak
Originalna ishrana: Ručak
Kako treba da izgleda prava hrono užina
PLAY: