Kad upeče: Letnja salata od ječma

17/06/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Verovatno ste primetili da me nema cele prošle nedelje. Nisam htela mnogo da kukam, ali svako ko je juče gledao Pidžama party zna da sam povredila nogu. Nedelju dana ležanja i gledanja u plafon. TV je dosadio posle nekog vremena. Ne pitajte kako sam je povredila, svaki šeprtlja kao ja može da pretpostavi da je bio dovoljan jedan pogrešan korak da stopalo bude “nedostupno do daljeg”.

Ali, bilo pa prošlo, ja sam se vratila. Još ne mogu da hodam, ali mogu da skakućem i kuckam po laptopu. I imam puno neobjavljenih tekstova pa se spremite da vam dosađujem ovih dana. Sve se nadam da ste me se možda i uželeli. A nada, zna se, umire poslednja.

Elem, da se vratimo na naše nedeljno druženje.

Milena, moram da radim lajv, ali ne mogu da stojim.

Milena: Ne brini, stižem!

Koko, daj neki lagan italijanski recept

Koko: A zašto ne spremiš salatu od spelte, ovde postoji baš lagana varijanata.

Ispriča ona meni, ja zaboravim da nabavim sve namirnice preko crnih kanala koje koristim kada sam bolesna. Na kraju shvatimo da Italijani uopšte ne prave tu salatu od spelte nego od ječma, a da se Koko zeznula u prevodu. Ali to ispade dobro, jer sam samo ječam i imala.

Pogledajte kako smo premili 3 fantastične pice (različite) i letnju salatu od ječma:

https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/466970134117086/

Salatu možete da napravite i sa bilo kojom drugom žitaricom, a ječam baš ima dobar štek.

Potrebno vam je:

 • 1 šolja (ona od 2 dcl)
 • 1 konzerva tune
 • 1/2 šargarepe
 • 1/2 crvenog luka
 • 2 – 3 kašičice seckanih maslina
 • 1 – 2 kašičice kapara
 • Sok od limuna (količina po želji)
 • 2 kašike maslinovog ulja
 • Šaka mladog spanaća
 • Morska so, biber i ostali začini po želji
 • Seckani paradajz (na koji smo zaboravili, ali ide po receptu)

Ječam properite i stavite u vodu preko noći ili dana. Posle tu vodu prospite, nalijte novu, barem 2 puta više da je bude nego ječma i stavite da vri. Kad provri ostavite par minuta, poklopite i sklonite sa ringle. I sačekajte da nabubri. Ako ste ljubitelj ječma, možete jedan dan da spremite veću koliinu pa da, po potrebi, vadite iz frižidera.

Kada se ječam ohladi, pomešajte ga sa usitenjenom tunom i ostalim sastojcima. Šargarepu možete da narendate, mi smo pravili listiće nožem za ljušćenje povrća.

Pre jela možete da je stavite u frižider, jako je lepa kada se malo (ne previše) ladne.

Prijatno!

Ova salata je za doručak za one koji prate pravila restrikcije. Ali oni koji nisu u restrikciji ovako nešto mogu da pojedu i za ručak, samo manje ječma, više tune.

Ječam – jedna od najstarijih žitarica na svetu

Ječam, poznat i kao geršla, koristi se već osam vekova u ljudskoj upotrebi.

Odličan je izvor dijetetskih vlakana. Rastvorljiva vlakna su delotvorna u smanjivanju holesterola u krvi i mogu umanjiti rizik od srčanih oboljenja. Naučnici su utvrdili da je jedan tip topivih vlakana, beta-glukan, primarna komponenta ječma koja je odgovorna za smanjivanje holesterola.

Ječam sadrži nekoliko vitamina i minerala uključujući niacin (vitamin B3), tiamin (vitamin B1), selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Sadrži i antioksidante koji su takođe veoma važni za održavanje dobrog zdravlja. Antioksidanti deluju tako što smanjuju stopu oksidacijskog oštećenja prikupljanjem slobodnih radikala koji nastaju kada telesne ćelije koriste kiseonik.

Ljudi su ječam upotrebljavali još u davnoj prošlosti. O ovome svedoče mnogobrojna stara pisana dokumenta. Stari narodi: Egipćani, Indijanci, Kinezi, Rimljani, Abisinci, Grci, Sloveni i drugi, od ječmenog brašna pravili su hleb. Upotreba ječma za ovu svrhu, iako u mnogo manjoj meri, zadržala se i danas u mnogim zemljama na svetu. U severnim pripolarnim predelima, kao i u krajevima koji leže na velikoj nadmorskoj visini, ječam je jedino hlebno žito.

Ali se zbog drugačijeg sastava proteina, ovaj hleb teže pravi i, kako tvrde stručnjaci, teže vari. Mada, meni ne smeta. Ali ječmeno brašno ionako dodajem uz neko drugo, da bi se hleb napravio.

 

 Ostavite komentar