Kad sve pođe naopako pa ispadne savršeno

19/06/2017

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Kao i većina ljudi tako sam i ja u nekoliko grupa, privatnih čatova, što na Fejsbuku, što na Viberu. Pa tako svašta lupetamo jedni drugima, obično pred spavanje. I tako nam se sinoć požali Vesna Novaković kako je uspela da napravi za doručak jedno veliko ništa. Umesto hleba iz tiganja dobila je nešto što liči na….hm….zamislite sami. I tako šala na šalu, odem na spavanje mirna, jer imam lebac za jutro.

Spremim ja moje dve šolje tople vode, stavim dva jaja da se kuvaju, nasečem hleb lepo tanko i u tiganj da prepečem…. I sednem za kompjuter. Hleb se ugljenisao, naravno. Setim se Vesne, malo je opsujem, neće se ona naljutiti i krenem da otvaram sve redom po kuhinji. Smuti, prospi za pet minuta dobijem nešto savršeno.

Stavila sam bukvalno dve kašike ražanog brašna, mrvicu sode bikarbone i prstohvat soli. Sve sam pomešala. U tiganju sam otopila pola kašike putera. Dodala 70 ml vode, otopljen puter i zamesila kašikom smesu. Pomislim da nešto fali i izvadim malo parče livanjskog sira it frižidera. Kada sam narendala dobila sam otprilike šaku sira. Ubacim i to u smesu. Promešam  i počnem da vadim kašikom. Stavi pa stisni odozgo, da izvinete.

Samo gledajte da vam nije ostalo putera u tiganju, zagoreće pa će vam prženice biti tu i tamo, mestimično, crne.

Pečete kratko s jedne pa s druge strane.

I ispale su odlično. Znam da se sir i jaja ne mešaju u restrikciji, ali ja odvano nisam, pa mešam. I ne utiče na rezultate, samo da primetim.

Oni koji su u restrikciji mogu da preskoče kuvana jaja, a da u smesu dodaju narendanu svežu mocarelu. Sasvim sam sigurna da će biti odlično. Ili malo tvrđi kozji sir. On nikad nije mekan kao kravlji i može da se renda. Ali ipak mislim da je mocarela bolja.

Eto rešenja onda kada ujutru nemate ništa.

Prijatno!Ostavite komentar