Kuva i piše: Ana Ćubela Za sve koje mrzi da prave …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Eto, i ovo sam probala – kačamak od prosenog brašna. Naravno, na nagovor ljudi, jer im se baš dopao. Meni, i ne baš. Obožavam proso, imam milion jela sa njim, ali proseno brašno mi nije br 1.
Odlično ide u proje i mafine, ali kada se pomeša sa još nekim brašnom. Recimo, projice (ili prosenice kako neko reče) sa prosenim brašnom i mladim lukom su mi fenomenalne.
Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse
Proseno brašno po malo gorči. Barem meni i zato ga uvek mešam Ali ukusi su različiti, i ako se toliko dopalo mnogima, možda će i vama. U životu sve treba probati.
Ali sada, kada sam isprobala sva ova zdravija brašna mogu da napravim rang listu. I na prvom mestu se, bez dileme, nalazi ječmeno brašno. Meni je ukusnije i od kukuruznog.
2. Kačamak od heljdinog brašna
3. Kačamak od prosenog brašna
Pravi se kao i svaki drugi kačamak. Sipate vodu u šerpu, ja obično stavim čestiri decilitra, posolim je, dodam malo putera u pustim da proviri. Tada smanjim vatru i polako iz kese sipam mrašno i sve vreme mešam da se ne bi napravile grudvice. Kada dođem do željene gustine, prestanem da sipam i pustim da se još malo ukrčka. I to je to, pet minuta posla.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
I ovog puta sam dodala kajmak, ali sam preskočila suhomesnato u ubacila propržene semenke bundeve (golice).
Prijatno!
upravo spremih kacamak od ovsenog i docekati ne mogu da se ohladi da ga i probam 🙂
prvi out citam vase recepte i sigurno cu ih probati. trenutno sam na dieti – tako moram sto manje da mislim na hranu. za koji dan imam kontrolu posle dve nedelje od pocetka i nadam se da cu uspeti da izgubim jos koje kilo, sada su 65 a trebalo bi da budu mnogo manje za moju visinu od 168 cm.
Hvala Ana