Kačamak od prosenog brašna. I rang lista

01/05/2015

Kacamak od prosenog brasna-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Eto, i ovo sam probala – kačamak od prosenog brašna. Naravno, na nagovor ljudi, jer im se baš dopao. Meni, i ne baš. Obožavam proso, imam milion jela sa njim, ali proseno brašno mi nije br 1.

Odlično ide u proje i mafine, ali kada se pomeša sa još nekim brašnom. Recimo, projice (ili prosenice kako neko reče) sa prosenim brašnom i mladim lukom su mi fenomenalne.

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuse

 

Proseno brašno po malo gorči. Barem meni i zato ga uvek mešam Ali ukusi su različiti, i ako se toliko dopalo mnogima, možda će i vama. U životu sve treba probati.

Proseno brašno

Proseno brašno

Ali sada, kada sam isprobala sva ova zdravija brašna mogu da napravim rang listu. I na prvom mestu se, bez dileme, nalazi ječmeno brašno. Meni je ukusnije i od kukuruznog.

1. Kačamak od ječmenog brašna

Kacamak od jecmenog brasna 1-s

2. Kačamak od heljdinog brašna

Kacamak-od-heljde-SAJT

3. Kačamak od prosenog brašna

4. Kačamak od ovsenog brašna

Kacamak od ovsenog brasna 1-s

Pravi se kao i svaki drugi kačamak. Sipate vodu u šerpu, ja obično stavim čestiri decilitra, posolim je, dodam malo putera u pustim da proviri. Tada smanjim vatru i polako iz kese sipam mrašno i sve vreme mešam da se ne bi napravile grudvice. Kada dođem do željene gustine, prestanem da sipam i pustim da se još malo ukrčka. I to je to, pet minuta posla.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

I ovog puta sam dodala kajmak, ali sam preskočila suhomesnato u ubacila propržene semenke bundeve (golice).

Prijatno!3 komentara

  1. prvi out citam vase recepte i sigurno cu ih probati. trenutno sam na dieti – tako moram sto manje da mislim na hranu. za koji dan imam kontrolu posle dve nedelje od pocetka i nadam se da cu uspeti da izgubim jos koje kilo, sada su 65 a trebalo bi da budu mnogo manje za moju visinu od 168 cm.

Ostavite komentar