Kačamak od ovsenog brašna

15/04/2015

Kacamak od ovsenog brasna 1-s

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Kačamak – hrana našeg detinjstva. Baka nam je često pravila kada smo bili mali, skoro uvek od belog kukuruznog brašna. U jednoj šerpici bi kuvala brašno, a u drugoj bi propržila kockice starog hleba i ponekad slanine. Pa bi onda sve to umešala i dodala sir ili kajmak. Prste da poližeš.

Prestala sam da ga jedem pre mnogo godina, ali mi sada ujutru nedostaju te kašaste stvari, na kašiku, što bi rekli. A pošto kukuruzno brašno retko koristim, iako nisam u restrikciji, stalno eksperimentišem sa ovim zdravijim brašnima. Nedavno sam spremila kačamak od ječmenog brašna i oduševila se. Sad je došao red i na ovseno.

I nije ispalo loše, mada je ječmeno neprevaziđeno. Ovo brašno GORČI i struktura je malo krupnija, ali sa kašikom kajmaka i prženom slaninicom ništa ne može da bude baš loše. A možda posluži kao ideja onima koji imaju veliki višak ili veliku stagnaciju u mršavljenju pa ih nutricionisti “osude” na korišćenje samo ovsenog i heljdinog brašna.

Zagrejala sam 3 decilitra vode, posolila je, ubacila kašičicu putera, a onda kada je provrilo dodavala brašno i sve vreme mutila žicom da se ne bi napravile grudvice. Sve u svemu, pet minuta posla. Sigurna sam da bi dobro išlo i sa lepom kriškom sira.

Prijatno!4 komentara

    1. Ne prečesto. Ja ga i sad van restrikcije jedem dva do tri puta mesečno. Osim ako ne kupim neku veću količinu pa baš zaređam. Jednom u deset dana puna kapa.

  1. koliko cesto moze za dorucak da se jede kacamak od ovsenog brasna? onako sa slaninicom przenom? plasim se odgovora,ali ja bih volela to i svaki dan :p

Ostavite komentar