Brzo i lako
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Znate kako stalno čitamo da su heljdino, ovseno i ječmeno najzdravija brašna, ali ih najmanje koristimo jer se sa njima teško mesi? E, ovde se ništa ne mesi. Ovo je povratak korenima.
Imala sam sinoć na umu da za doručak napravim nešto specijalno. Našla recept, pripremila namirnice….a onda ustala ujutru, bez želje da mnogo petljam po kuhinji, ali sa jakom željom da pojedem nešto na kašiku. Valjda ima veze sa tim što sam poslednjih dana bila bolesna i sva kilava.
Preturila sam fioke i pronašla zgužvanu kesu sa ječmenim brašnom, ostalo malo. Hm, da li da probam? Što da ne, kačamak se napravi za pet minuta i ako ne valja, spremiću nešto drugo.
Od danas više ne koristim kukuruzno brašno, ovo je ispalo savršeno.
Treba vam:
- 4 decilitra vode
- nekoliko kašika ječmenog brašna (nisam merila, dodavala sam iz kese dok nisam dobila željenu gustinu)
- malo soli
- kašičica putera
- žica za mućenje (verujte, mnogo bolje nego varjača)
- po želji: kašika kajmaka, malo propržene slanine
Posoljenu vodu sam stavila da se kuva. Dodala sam kašičicu putera. Kada je voda provrila, smanjila sam vatru i polako dodavala brašno sve vreme muteći žicom da se ne bi napravile grudvice. Bilo je gotovo za par minuta.
Presula sam kačamak u činiju, dodala kašiku kajmaka i na kockice isečenu slaninu, koju sam pre toga propržila.
Setila sam se doručka kada sam bila mala, brata i sestre, i bake koja nas je čuvala….
Prijatno!
Da li moze ovo da se pravi u toku restriktivnog perioda? *_*
Naravno 🙂 Samo kajmak ne treba prečesto koristiti, ali tu je uvek mlad sir.
Divno 😀 vec sam pocela da mislim o svemu sto mi nedostaje 😀 hvala puno 🙂
🙂 U ovoj ishrani postoji toliko mogućnosti da će retko šta da fali
Moze li se umesto kajmaka preliti sa malo rastopljenog Ghee-ja? Naravno, mislim na restriktivni period.
Može
Da li moze kiselo mleko umesto kajmaka? I htela bih da vas pitam,posto nisam u mogucnosti da kuvam svaki dan da li mogu jedno jelo dva dana da jedem? Hvala 🙂
Može kiselo mleko, kajmak ionako ne bi trebalo jesti često. I može jedno jelo da traje dva ili tri dana, nismo svi u mogućnosti da kuvamo svaki dan.
Kakvo se brasno koristi? Ja sam u marketu pronasla samo integralno ječmeno
Integralno ječmeno i koristim.
Super je recept. Meni je malo redji ispao, sledeci put cu vise brasna staviti ali to nije uticalo na ukus koji je prelep. Nisam imao kajmaka pa sam dodao sitnog sira koji se lepo sjedinio i dao mu na ukusu.
Sve pohvale!
U loncetu je bas dobar, meni kod kuce bas i nije uspeo…;)
Pa baš je jednostavno napraviti 🙂 Mada, ni Lonče nije preko sveta, možete opet da svartite 🙂
Zdravo Ana.
Ja se izvinjavam, mozda je glupo pitanje, ako mozete da mi kazete, koji puter je najbolji, tj koji da kupim?
Ovo nisam nikad probala,ali jesam sa dodatkom krompira i dopalo mi se
Odličan je.
Pravila sam proteklog vikenda, i ukus je sjajan! Međutim, kada sam dodavala brašno u provrelu vodu, zgrumuljičalo se, da li ga možda treba praviti drugačije nego od kukuruznog brašna?
Uzmite mutilicu za jaja i mutite sve vreme dok sipate brašno.
Da li moze ovo od ovsenog brasna?
Može.
Pozdrav,
Da li je ovo mjera za jednu ili 2 osobe?
Zavisi od osobe 🙂 ja sam u početku sama jela ovo. Sad jedem kačamak od tri kašike brašna, a vodu dodajem kako kad. Nekad volim ređe, nekad gušće. Nekad stavim 3 dcl, nekad 4 dcl.