Jutarnji TOP burgeri

11/06/2019

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

Kada sam počela sa nedeljnim žurkama u kuhinji smo bile samo ja i moja drugarica Aleksandra, koja je snimala i čitala komentare. A onda je neko predložio da pravimo zajedno. Više se i ne sećam koji je Pidžama party bio prvi sa gostima (ili gostom), ali se to nastavilo do danas. Mada, moram da priynam, volim s vremena na vreme da odradim party solo. Ipak je o moja kuhinja 😉 .

Ovog puta sam imala u gostima Magdalenu i Bojana. Ne samo što su smišljali šta ćemo da pravimo, zapisivalim proveravali sa mnom dan pre, već su i dodatno snimali. Njih dvoje imaju svoj Vlog na Youtube-u, poprilično zabavan, od nazivom “SAMO GALA”, zapratite ih slobodno. Tu bi uskoro trebalo da se pojavi snimak “iza scene”, odnosno  ono što vi ne vidite kada se snima lajv.

Pogledajte veseli Pidžama party:

Elem, Megi, odnosno  Magdalena je imala ideju da napravimo neki veliki burger za doručak, to bi ona rekla – “da što više ide u visinu i da svašta naređamo”. Pa smo i ređeli svašta. Ali sam pre toga napravila pecivo za te jutarnje burgere.

Potrebno vam je:

  • 1 šolja speltinog brašna
  • 1 šolja ražanog brašna
  • 1/2 šolje ječmenog brašna
  • Nekoliko kašika heljdinog brašna
  • Prstohvat ili dva morske soli
  • 2 kašike čija semenki
  • Sušeni crni luk za posipanje
  • Puter za pečenje
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • Ili 2 kašike omekšale masti
  • 1, 5 šolja mlake vode
  • 1 kesica praška za pecivo
  • Dodatni začini po želji

Prvo pomešajte brašno, čia semenke i toplu vodu. Ostavite da stoji nekoliko sati ili preko noći. E sada, sve dalje zavisi od brašna jer svako drugačije upija vodu. Shvatila sam da mi je smesa ostala suviše retka pa sam dodala nekoliko kašika heljdinog brašna. smesa treba da bude gusta i posebno lepljiva kada joj dodate sve ostale sastojke i ostavite je dvadesetak minuta iznad tople vode. Zagrejte vodu u šerpici, kad provri sklonite je, stavite preko smesu i poklopite. Videćete da malo nadoći kao da ima kvasca u sebi i biti mnogo bolje povezana.

Kašikom vadite smesu, formirajte lepinje. Na svaki stavite sušeni luk i malo putera.

Pa u zagrejanu rernu na 220 stepeni dok ne porumene. Isprobajte čačkalicom da li su gotove. Ako se neto lei za čačkalicu kada je izvadite iz lepinja, pustite ih još malo.

Kada budu ispečene, ostavite ih da se malo ohlade pre sečenja. A vi se bacite na sastojke za ređanje. Uzmite neko parče suhomesnatog koje možete delje da isečete i Kosmajska suvomesnati miks u slajsevima. Pa sve malo propržite da kuća zamiriše. Boschov gril toster može da se otvori kao roštilj pa se samo prevrće po njemu.

A onda redom. Malo putera, recimo, pa paradajz, pa debelo parče suhomesnatog, pa salata, pa hrskava Kosmajska…. I tako dok vas ruka ne zaboli.

Prijatno!

 

 



Ostavite komentar