Kuva i piše: Ivana Vujnović Retko ko ostane imun …
Kuva i piše:
Marija Đukanović
Ovog jutra nešto jednostavno, a ukusno.
Čajni kolaci (tekakor) koji se u Skandinaviji, pored krekera (knäckebröd), često jedu za doručak.
Ali prvo uzmite mericu za decilitre jer je ovaj recept takav. Svi je imamo u kući.
Potrebno vam je:
5 dcl speltinog mekog brašno
1,5 dcl heljdinog ili neko drugog integralnog brašno
2 kašičice praška za pecivo
100 gr putera
2 dcl kiselog mlijeka
1 dcl kisele vode
so
Podesiti rernu na 250 stepeni.
Umijesiti meko tijesto pa ga zatim podijeliti u osam loptica. Svaku lopticu razvući u obliku diska na oko jedan do jedan i po santimetar debljine i izbosti ga viljuškom.
Staviti na pek papir i u rernu na nekih 8-10 minuta, sve zavisi od jačine rerne. Kada budu gotovi izvadite ih iz rerne i pokriti krpom dok se ne prohlade.