Jutarnje razigravanje

16/01/2018

 

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

 

 

Ljubitelji sira, ujedinite se!

Sir mi je uvek bio jedna od omiljenih namirnica i volim ga u svakom obliku. Priznajem, od kako sam počela da eksperimetišem sa originalnim pravilima hrono ishrane, mnogo više jedem stari i mastan sir, nego onaj mlad. Ali se nisam ni njega u potpunosti odrekla. Šta da radim, kad duša voli.

I, bez obzira o kojoj vrsti sira se radi, volim da ga začinim i malko rastopim.

Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?

 

Fetu volim da pomešam sa origanom, seckanim maslinama, sušenim paradajzom (mada može i običan). Origano povremeno zamenim svežim ruzmarinom. Sve ubacim u posudu ili foliju, mada česšće posudu, prelijem sa malo maslinovog ulja i u rernu, ispod gornjeg grejača.

Svežu mocarelu takođe volim da začinim origanom i paradajzom. Mada uz nju dobro ide i nešto ljuto. Sve u činiju pa u rernu.

Mlad sir, pa i ovaj naš stariji, volim sa ljutom papričicom.

Ali je možda najlakše rastopiti sir kao što ej gauda. Za to vam ne treba čak ni činija. Stavite komad sira na paek papir, ovde je bilo 100 grama. Pospete ga sa začinima koje volite. Koristila sam čili, origano, kari, korijander, susam.

Samo sam stavila na minut (ili manje) ispod ugrejanog gornjeg grejača. Čim sir počne da se topi, izvadite ga. Ne želite da sva masnoća iscuri iz njega, već samo da postane mekan.

Ali pre doga spremite hleb koji ćete jesti jer je bitno da odmah jedete. Kao što se brzo otopi, sir se isto tako brzo i ohladi i ponovo stegne.

Uz ovu gaudu sam jela onu starinsku pogaču, koju sam isekla na tanke parčiće i pretodno ih zajrejala u tosteru. Da bufu fini, hrskavi i topli.

Jutarnje razigravanje.

Prijatno!

Poručite knjigu “Posna hrono kuhinja”: Ideje za post, za vegeterijance, za one koji uz meso žele i nove ukuseOstavite komentar