Kuva i piše: Ana Ćubela Došlo je vreme da isprobamo …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Hranu i tečnost bi trebalo unositi na sobnoj temperaturi. Staro pravilo koje svi dobro znamo. Ali koje ponekad ne poštujemo. Jer nam se tako hoće. Ili neće 🙂 .
Nikad nisam dobro podnosila vrućine u gradu i tu i tamo pojedem malo hladniji obrok. Ovoh jutra sam spremila neku vrstu salse.
Potrebno vam je:
- 1 paradajz
- 1 ljuta paprika
- šaka maslina
- šaka svežeg bosiljka
- sok od 1/2 limuna
- 3 kašike paradajz sosa
- 2 kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli i bibera
Šetajući pijacom sam naletela na tezgu na kojoj je bilo pet ili šest paprika koje se ne viđaju često u Beogradu.
“Da li su ljute?”
“Kažu da baš jesu”
I slagao me je. Iz mera predostrožnosti u blender nisam stavila celu papriku već samo deo. I nije bila ljuta iopšte!
Pored paprike, u blender sam ubacila jednu polovinu paradajza, nekoliko maslina bez koštice, bosiljak, sok od limuna, paradajz sos, maslinovo ulje i začine. I sve sam izblendirala.
U činiju sam narezala ostatak paradajza i prelila ga salsom koju sam dobila. Stavila sam još i crne sušene masline. I sve prebacila u zamrzivač na kratko, samo da se malo rashladi.
Vi, naravno, taj korak možete da preskočite. Uz salsu je odlično išao đevrek iz “Hleb i kifle”. On se zapravo slaže sa svim jer mu je sastav skroz restriktivan.
Prijatno!
Postovana, cesto u receptima navodite koriscenje paradajz sosova i sokova. Molim da mi kazete koje koristite jer ja sve koje hocu da kupim su puni secera, sirceta i sl. Takodje da li znate gde moze da se kupi taj famozni mamas ajvar iz Makedonije. Hvala vam.
Mammas imate u svim većim marketima, ali ga ja ne kupujem. Ima jeftinijih ajvara bez šećera- Što se tiče paradajz sosa, Cirio nema dodat šećer.
Ono što upada u oči su neke loše i nezdrave kombinacije koje hroni ishrana promoviše. Znam da mi komentar nećete odobriti, ali bi autorka mogla da se malo posavetuje sa pravim stručnjacima. Čini se da ima dil sa firmom “Hleb i kifle”, pa ih zato reklamira na sva usta. Znam mnoge dame koje su se strogo pridržavale hrono ishrane i završile sa visokim holesterolom. Verovatno nisam prva, a ni poslednja koja vam se obraća i ne verujem da će se išta promeniti jer pare i savest obično ne idu zajedno,
Nema razloga da vam ne objavim komentar. Ali ne vidim kako bi holesterol mogao da skoči od peciva iz “Hleb i kifle” 😀
Ja se od prvog dana na HI trudim da jedem raznovrsno, da ne preterujem sa mesom, slatko držim na minimumu, suhomesnato ne jedem svaki dan itd. I moj holesterol je baš kako treba. Ne znam šta su te dame jele i kakvog su zdravstvenog stanja.
Papricica sa slike, rekla bih da je “cili habanero”, extremno ljuta. Iz licnog iskustva mogu vam reci da je tacno kada je u pitanju potpuno zreo, crveni plod, otrov, preterano cak i za one “najgore” obozavaoce ljutog kao sto sam ja 🙂 seckam je u hiruskim rukavicama jer “przi” i pojedem je iz cetiri puta u salsama tipa ove. Zute, narandzaste, poluzrele, ni 3 cele mi ne zadovolje ukus ljutine koju volim.
I ja sam pomislila da je tako nešto, ali nije, uopšte nije imala ljutinu. Možda je meni uleteo neki falš 😀
Juce sam u pekari Hleb&kifla kupila pogacicu, rekli su da je lanena i da je hrono, a na njihovom sajti medju hrono proizvodima je nema. Da li su je naknadno ubacili u asortiman pa zaboravili da stave na sajt ili prodavac nije upucen pa mi je pogresno rekao?
Ako je pogtačica sa čvarcima, a ima susam po površini, to jeste hrono. Oppps, naknadno sam videla sa ne misliš na nju. Ne znam da imaju nešto novo, moguće je da je pogrešio
Da napomenem, ne mislim na onu sa cvarcima 🙂