Jutarnja marinada

03/05/2017

Canon 700 D

Decoupage slika by Irena Jelenković
Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Jednostavnost je ključ svega.

Što manje delova u obroku, manje spremate, manje čistite, bolje varite. I ukus je često intezivniji. Tačno osetite svaki sastojak u ustima.

Ovog jutra sam prepekla hleb star tri dana. U tiganju za palačinke. To mi se pokazalo kao najefikasnije. Brže se zagreje nego toster, uvek mi stoji na šporetu, brzo se uhvati fina korica, a nema dodavanja bilo kakve masnoće.

Uz hrskav hleb je išla i marinada. Od sastojaka iskoristite ono što vam se vuče po kuhinji ili frižideu: dva čerija, kašičica kapara, prstohvat soli i origana, vrh jedne ljute paprike koja samo što nije postala sušena paprika. I dve pune kašike kvalitetnog maslinovog ulja. Više puta sam pisala zašto je maslinovo ulje dobro. Mnogi ga ujutru koriste za probavu, provereno radi posao. Zdravo je, tu nema šta mnogo da se priča. Maslinovo ulje je verovatno najzdravije ulje na planeti. A postoje doktori koji ga preporučuju iz više razloga. Dr Delabo, autor hrono ishrane, ga preporučuje svako jutro. A evo i zašto. Hvala Marini na detaljnom objašnjenju koje sam jednom prilikom kopirala da ne bih stalno ljudima pisala otkud čašica ulja (ne rakije) u mom tanjiru.

Ukoliko nekog zanima zasto je maslinovo ulje dobro ujutru, osim za probavu.

A post shared by Ana Cubela (@hronokuvarica) on

U ovu marinadu bi savršeno išlo i malo balzamika, ali sam ja, na žalost, prestala da ga koristim u ishrani. Imam porozne zube koji su od balzamika počeli jako da tamne, kao da sam pregrizla penkalo u ustima. I zato, umesto balzamika, u skoro svako jelo, ili marinadu, stavljam malo limunovog soka. Obično sirće ne volim, ali obožavam kada imam nešto, makar malo, kiselo u hrani.

Ovo što vidite u čaši je otprilike za dva do tri dva dana. Taman će do sutra svi ukusi da se pomešaju. Ukoliko ne budem ranom zorom izlazila iz kuće, častiću se i sa mrvicom belog luka.

Uz ovakav preliv najbolje idu pršuta i stari, tvrdi sir. Pršutu nisam imala, ali sir jesam. Kupili mi moji prijatelji Novosašani od Francuza koji prodaje na Limanskoj pijaci. Pravi francuski sir.

Oni koji prate pravila restrikcije mogu da se zadovolje pršutom i, recimo, mladim sirom. Mada, meni to nije to. Šta god budete izabrali, sigrno će vam prijati. a marinada, može da prođe i svaki dan 😉 .

 Ostavite komentar