Junetina sa paprikom i susamom

03/02/2015

Kuva i piše:

Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Volim brza jela. Ne zato što sam lenja, već zato što često nemam vremena za kuhinju. Pored ovog bloga imam i svoj dnevni posao ;), dva psa koja moraju da se izvedu barem 3 puta dnevno, familiju i, nadam se, prijatelje, jer ih u poslednje vreme retko viđam. Ne žalim se, samo zaključujem 🙂 . A verovatno i većina vas ima sličan problem. I zato – živeo zdrav fast food!

Za ovo jelo mi nije bilo potrebno više od 15 minuta.

Sastojci (spremala sam za jednu osobu – mene):

 • 200 grama junetine (tražite mesaru da vam iseče na trake)
 • 1/3 crvene paprike
 • 1/3 zelene paprike
 • 1/3 ljute paprike
 • pola kašike susama
 • malo malisnovog ulja
 • malo susamovog ulja
 • malo crnog vina
 • začini: so, biber, kumin, beli luk u prahu

Junetina sa paprikom i susamom1 SAJT

Ovog puta sam uzela junetinu od vrata jer mi je delovala najzdravije u vitrini. Zamolila sam mesara da je iseče na trake, ne bi li sebi smanjila posao kući.

Pošto junetina ume da bude tvrda ili žilava (to zavisi od pripreme, načina spremanja i dužine spremanja), najbolje je marinirati je pre upotrebe. Malo je je nauljiti i utrljati začine, a zatim staviti u crno vino. Umesto vina možete u balzamiko (ako niste u restrikciji) ili čak limunov sok, jer omekšavaju meso. Ako stoji u vinu, možda bi bilo najbolje preko noći. I ono što je najvažnije, u marinadu nikad ne stavljam so, jer ono izvlači vodu iz mesa. So, apsolutno uvek stavljam na kraju spremanja jela. Ne samo da meso ili povrće ne bi pustili dodatnu vodu, već da ne bi stavljala više soli nego što treba.

Zagrejete tiganj dobro i ubacite malo maslinovog ulja, trake junetine (koje sam ja kući još istanjila) i susam. Videćete da će tračice početi instant da menjaju boju. Odmah ubacite i paprike i vodite računa da se sve peće na jakoj vatri zato što povrće ne treba da se kuva već da dobije koricu. Ako preterate sa “grilovanjem” junetina će postati žilavija, neće biti sočna, a povrće će kljoknuti. Treba samo da uhvati koricu.

Kada je već bilo gotovo, jelo sam posula sa malo susamovog ulja.

I eto, savršen ručak, za 15 minuta. Prijatno!

 5 komentara

 1. Poštovana,

  U kojim obrocima su dozvoljene semenke tipa susam, holiva, lan…? Možemo li ih, osim i hlebove, stavljati u ručak i večeru? Isto pitanje i za pečurke. Mogu li ujutru uz picu na primer i uz ručak i večeru sa mesom?

  Srdačno,

  Jovana

 2. A šta je sa pečurkama? Mogu li one u kombinaciji sa mesom i belancima ili samo samostalno i za koje obroke?

  1. Pečurke mogu da se mešaju sa svime, ali bi uveče trebalo jesti jednostavne kombinacije koje se lako i brzo vare. Mešavine je bolje imati za ručak.

Ostavite komentar