Dođite nedeljom da se družimo.
Kuva i piše:
Jovana Milovanović
Jedno jutro partijanja – pet dana recepata. Tek sad sabiram šta je sve stalo u onaj “probijeni termin”. Ma samo me kritikuje ta Ana. Te nisi pustila ljude da pričaju, te nisi pustila mene ništa da radim! A ko je pravio Melitzano? M? Molim lepo!
Ispekla je gospođica, direkt sa infuzije skinuta, četiri omanja patlidžana, divno izabrana (izbockate ih viljuškom, poredjate na pleh i pečete na 200 stepeni oko 50 minuta), a onda smo pristupili sledećem: oljuštite ih, isečete na krupno, stavite u cediljku nad posudom i pritisnete nekim težim sudom makar nekih sat vremena da se ocede.
Ovo je važno jer ta voda zna da bude gorka i treba da je se rešite.
Pogledajte kako je Ana pravila meli(t)zano:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2495128763862812/
Iseckate patlidžan na sitno-sitno-sitno a onda vam je potrebno:
- pola crvenog luka
- kašika seckanog peršuna
- kašika seckane mirođije
- 1 čen belog luka
- 4 kašike maslinovog ulja
- 3 kašike limunovog soka
- so i biber po ukusu
Sve dobro izmešati sa usitnjenim patlidžanom i imate savršen namaz, salatu, umak, prilog…kako god vam se svidi da ga upotrebite ili nazovete. Za doručak, ručak ili večeru (ovo poslednje važi za one koji nisu bukvalno prihvatili samo zeleno ili belo povrće).
Za kremastiju varijantu dodajte mu 100 grama feta sira. Mi smo na nedeljnoj žurci imali dovoljno sira u alevropiti tako da je osnovna verzija bila više nego dovoljna.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
Ja najviše volim takav melitzano i eventualno sa šakom seckanih badema preko. Uostalom tako jednostavan mi je odličan dodatak za posne obroke.
Eto, i zvanično fajront! Žurka gotova! Spremajte se za sledeću. Opasnica je već naoštrila oklagiju i sprema nešto pakleno, provereno!
Šta smo još spremali taj dan:
Savršen giros koji može i za doručak i ručak, a van restrikcije i za večeru plus tzatziki
Čudesne lanene tortilje
Alevropita
Γειά σου!