Kuva i piše: Vilma Stevković Večita dilema skoro svake …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ovas spada u jedne od najzdravijih žitarica. Ima puno vitamina, minerala i antioksidanata. Bogat je vlaknima, veliki je izvor ugljenih hidrata ali u sebi ima više proteina i masti nego neke druge žitarice. Veruje se da je odličan u borbi sa lošim holesterolom i dijabetesom. Takođe, nema gluten, pa je rado na stolu kod onih koji se od glutena uzdržavaju.
Oni koji imaju ozbiljnu intoleranciju i alergiju na gluten bi trebalo da budu oprezni sa ovsenim brašnom iz dva razloga. Prvi je to što se ovas često skladišti i melje na istom mestu gde i brašna sa glutenom, pa može biti “kontaminiran”. Drugi razlog je avenin, protein sličan glutenu, koji takođe može da zasmeta onima koji su oboleli od celijaklije
I pored svega ovoga, ovas nije skup.
Ali ako ga jedete, možda je najbolje jesti ga u celom zrnu. Jer je tako najukusniji. Brašno od ovsa, iako sadrži kvalitete celog zrna, ima i nekoliko problema. Ume da gorči, nekad manje, nekad više. I sa njim se teško radi. Ukoliko se u većoj meri ubaci u hleb ili neko pecivo, budite sigurni da će se mrviti. I zato ga je najbolje koristiti za različite proje, mafine i palačinke.
Jutros sam ih pravila sa ovsenim brašnom. dodala sam i malo speltinog, nisam morala, ali mi je zafalilo brašna. Vi možete da ih napravite kompletno od ovsenog.
Potrebno vam je:
- 150 grama brašna (ja sam stavila 100 gr ovsenog i 50 speltinog)
- 1 jaje
- 200 militara kisele vode
- 1 kašika maslinovog ulja
- Prstohvat morske soli
- 1 puna kašičica praška za pecivo
Umutite jaje, dodate kiselu vodu, prašak za pecivo i so. Onda umešate brašno i ulje. Zagrejtze tiganj za palačnike i stavljajte po jednu ravnu kutlaču. Nisam pravila klasične, tanke palačinke, da se ne bi kidale, već male, kao američke.
Pecite svaku sa obe strane po par minuta.
Uz njih sam jela jaja na oko spremljena sa origanom.
A vi, šta ste lepo jeli?