Još jedan način da se pametno upotrebi ovseno brašno

22/09/2016
Canon 700 D

Canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Ovas spada u jedne od najzdravijih žitarica. Ima puno vitamina, minerala i antioksidanata. Bogat je vlaknima, veliki je izvor ugljenih hidrata ali u sebi ima više proteina i masti nego neke druge žitarice. Veruje se da je odličan u borbi sa lošim holesterolom i dijabetesom. Takođe, nema gluten, pa je rado na stolu kod onih koji se od glutena uzdržavaju.

Oni koji imaju ozbiljnu intoleranciju i alergiju na gluten bi trebalo da budu oprezni sa ovsenim brašnom iz dva razloga. Prvi je to što se ovas često skladišti i melje na istom mestu gde i brašna sa glutenom, pa može biti “kontaminiran”. Drugi razlog je avenin, protein sličan glutenu, koji takođe može da zasmeta onima koji su oboleli od celijaklije

I pored svega ovoga, ovas nije skup.

Ali ako ga jedete, možda je najbolje jesti ga u celom zrnu. Jer je tako najukusniji. Brašno od ovsa, iako sadrži kvalitete celog zrna, ima i nekoliko problema. Ume da gorči, nekad manje, nekad više. I sa njim se teško radi. Ukoliko se u većoj meri ubaci u hleb ili neko pecivo, budite sigurni da će se mrviti. I zato ga je najbolje koristiti za različite proje, mafine i palačinke.

Jutros sam ih pravila sa ovsenim brašnom. dodala sam i malo speltinog, nisam morala, ali mi je zafalilo brašna. Vi možete da ih napravite kompletno od ovsenog.

Potrebno vam je:

  • 150 grama brašna (ja sam stavila 100 gr ovsenog i 50 speltinog)
  • 1 jaje
  • 200 militara kisele vode
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • Prstohvat morske soli
  • 1 puna kašičica praška za pecivo

Umutite jaje, dodate kiselu vodu, prašak za pecivo i so. Onda umešate brašno i ulje. Zagrejtze tiganj za palačnike i stavljajte po jednu ravnu kutlaču. Nisam pravila klasične, tanke palačinke, da se ne bi kidale, već male, kao američke.

Palacinke sa ovsenim brasnom 3 s

Pecite svaku sa obe strane po par minuta.

Palacinke sa ovsenim brasnom 2 s

Uz njih sam jela jaja na oko spremljena sa origanom.

A vi, šta ste lepo jeli?Ostavite komentar