Jesenje čarolije u kuhinji

23/10/2015

Jesenje carolije 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Jesen je moje doba godine. Volim kada zahladni, volim taj vazduh i boje. Posebno kada je sunčan dan. Volim paprike i bundevu. Jedino nikako ne volim što svake jeseni postanem za godinu starija.

Kada su u pitanju paprike, obožavam ih u svim kombinacijama: sirove, punjene, pržene, kuvane…svejedno mi je da li su žute, crvene ili zelene, a najviše ih volim kada su ljute.

Redovno kupujem somborke i koristim ih na milion načina, ali sa sirom su neprevaziđene. Ovog puta sam pomešala sitan sir, iako je feta najbolja z ovu kombinaciju, dodala malo seckane ljute, malo tucane paprike, morsku so, izgnječen beli luk i seckani peršun.

Somborke sam isekla na polovine, tako da na svakoj bude deo peteljke i napunila ih. Poređala sam ih u zemljani sud i stavila u rernu. Nije im potrebno mnogo, možda deset minuta. Sir treba da počne da se otapa, a da su paprike mekše. Nikako ne treba da se raskuvaju. Što sirovije ostanu, to su bolje. Ako ih pečete u nekom metalnom sudu, dobro zagrejte rernu. Sir će se brzo otopiti, na paprikama će se uhvatiti crne ivice, ali će samo “meso” ostati i dalje čvrsto.

Ovako punjene somborke najlepše idu uz vruć hleb tostiran u resrni i  na koji je stavljeno malo maslinovog ulja i utrljano malo belog luka. Ja sam ovog puta isprobavala hleb od 4 vrste brašna pa sam ga jela bez tostiranja. Prvi put sam ga pravila i htela sam da vidim kakav je u “originalu”, bez dorađuvanja u rerni. Uz takav hleb, uvek može da se potroši onaj sir koji je pretekao od punjenja paprika.Ostavite komentar