Kuva i piše: Ana Ćubela Delikatesni pronedeljak je došao i prošao. …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kada smo bili mali ujutru na stolu bi redovno bila popara, kačamak, prženice ili uštipci. Uz to su uglavnom išli sir ili kajmak. I za to je uglavnom bila zadužena baka jer nas je ona čuvala. Tata je vikendom bio zadužen za jaja u hlebu.
Kako je u našoj kući uvek bilo puno ljudi: troje dece, mama, tata, baka, tetka, komšije, prijatelji…..tako je uvek bilo i puno hleba. Ne znam zašto, ali se hleb uvek kuovao na veliko i uvek je bilo bajatih vekni.
Tata bi uzeo jednu, isekao široku parčad, a zatim ih dubio. Vadio bi sredinu tako da ostane sloj testa po dnu. Onda bi tako izdubljeno parče dobro namazao kajmakom sa svih strana. Iznutra, naravno. A onda bi ubacivao jaja. Nekad cela, nekada bi napravio kajganu pa polako sipao unutra.
Svako parče na pleh pa u rernu. Onda bi posedali za sto i mljackali, neki od nas umazani do lakata.
Ja sam jutros napravila nešto slično. Izdubila hleb i namazala ga brijem. Nije baš klasična srpska verzija ali se dobro pokazao. Ostalo mi parče od Festivala sira koje je moralo da se pojede. A onda sam ubacila veće jaje. I u zagrejanu rernu.
Belance treba da se skuva u rerni, sir malo da se rastopi, ali bi žumance moralo da ostane rovito. Ne mogu drugačije da zamislim jaje u hlebu.
Kada je bilo gotovo, posolila sam i pobiberila i dodala malo vlašca sa terase. Sve je hladnije i uskoro ga neće biti.
A onda sam viljuškom razbila to jajje i pomešala sa sirom. Pa lomila parče po parče hleba, onako hrskavo, mrljala po jajetu i opet mljackala. Kao nekad kad sam bila mala.
Najbolji način da se iskoristi stari hleb, probajte.
Oni koji prate stroga pravila restrikcije pa retko kad mešaju jaja i mlečne proizvode, umesto sira ili kajmaka mogu da stave puter. Ali, recimo, puter sa mirođijom, on će dati poseban šmek.
Prijatno!
Pročitajte još:
Odes u Uzice i pojedes komplet lepinju i shvatis sta je tata u stvari pravio.
Ne može komplet lepinja bez pretopa. Nemojmo preterivati 🙂 .