Domaća lepinja sa lanom

28/12/2015

Lepinja sa jajima 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Sada kada je i kuvar izašao, kada se približio kraj godine, vreme je da se i ja vratim svojim redovnim stvarima. Posla će uvek biti, ali čovek mora da zna i kada malo da uspori. U poslednjih nekoliko meseci sam se rastrčala na previše strana, mnogo toga sam htela da uradim, tako da sam negde u tom celom procesu zapravo sebe potpuno zanemarila.

Trošila sam se preko mere, često sam loše jela, malo spavala, puno pila. Nisam se izobličila, ali jesam umorna. I ne pada mi na pamet da sada stanem na vagu 🙂 .

Pa u to ime jedan jednostavan doručak.

Mala, domaća pogača, puter, kuvana jaja, ljutenicu….par maslina i malo rukole. Tek da razbije monotoniju.

Za pogaču vam je potrebno:

  • 100 grama ražanog brašna
  • 40 grama heljdinog brašna
  • 20 grama ječmenog brašna
  • 1 puna kašika smrvljenog lana
  • 1/2 kašičice morske soli
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 2 kašičice limunovog soka
  • 120 militara kisele vode
  • 1 kašika maslinovog ulja

Lepinja sa jajima 1 s

Pomešate brašna, so i sodu bikarbonu. Zatim dodate smrvljen lan. Možete da ga smrvite u avanu ili sameljete u mlinu za kafu. Izbegavajte da kupujete onaj već samleveni jer brzo oksidira.

Kada sve to umešate, dodajte maslinovo ulje, kiselu vodu i limunov sok. Trebalo bi da dobijete jako gustu smesu koju možete rukama da oblikujete. Formirajte disk i stavite u pleh u koji ste stavili pek papir. Pospite semenkama lana i susama. I stavite u zagrejanu rernu. Pecite 15 minuta na 220 stepeni. Čačkalicom proverite da li je gotova. Zabodite je i izvucite napolje. Ako se ništa ne lepi, to je to. ako se lepi, ostavite još malo.

Ovu smesu možete da spremite i prethodnu noć. Samo ujutru dodajte sodu bikarbonu i limunov sok.

Lepinja sa jajima 3 s

Kriške lepinje sam mazala puterom. Takođe sam spremila jaja. Obično volim da su rovita, ali sam ih ovog jutra dobro skuvala. I prijala su mi takva. Samo sam ih malo posolila i pobiberila.

Prijatno!

 



2 komentara

  1. Kod mene rerna baš baš jaka i izgleda da trebam sve recepte hrono hljebova prilagoditi…Meni na 200 stepeni gori odma…

    1. Mina, morate. Zato ja uvek stavim ogradu i napišem da mi je rerna slaba. I nikada ne pratim savete tog tipa jer znam da je svaka različita. Već nekako po iskustvu to probam

Ostavite komentar