Kuva i piše: Ana Ćubela Jednostavno. Brzo. Ukusno.
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Sada kada je i kuvar izašao, kada se približio kraj godine, vreme je da se i ja vratim svojim redovnim stvarima. Posla će uvek biti, ali čovek mora da zna i kada malo da uspori. U poslednjih nekoliko meseci sam se rastrčala na previše strana, mnogo toga sam htela da uradim, tako da sam negde u tom celom procesu zapravo sebe potpuno zanemarila.
Trošila sam se preko mere, često sam loše jela, malo spavala, puno pila. Nisam se izobličila, ali jesam umorna. I ne pada mi na pamet da sada stanem na vagu 🙂 .
Pa u to ime jedan jednostavan doručak.
Mala, domaća pogača, puter, kuvana jaja, ljutenicu….par maslina i malo rukole. Tek da razbije monotoniju.
Za pogaču vam je potrebno:
- 100 grama ražanog brašna
- 40 grama heljdinog brašna
- 20 grama ječmenog brašna
- 1 puna kašika smrvljenog lana
- 1/2 kašičice morske soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 2 kašičice limunovog soka
- 120 militara kisele vode
- 1 kašika maslinovog ulja
Pomešate brašna, so i sodu bikarbonu. Zatim dodate smrvljen lan. Možete da ga smrvite u avanu ili sameljete u mlinu za kafu. Izbegavajte da kupujete onaj već samleveni jer brzo oksidira.
Kada sve to umešate, dodajte maslinovo ulje, kiselu vodu i limunov sok. Trebalo bi da dobijete jako gustu smesu koju možete rukama da oblikujete. Formirajte disk i stavite u pleh u koji ste stavili pek papir. Pospite semenkama lana i susama. I stavite u zagrejanu rernu. Pecite 15 minuta na 220 stepeni. Čačkalicom proverite da li je gotova. Zabodite je i izvucite napolje. Ako se ništa ne lepi, to je to. ako se lepi, ostavite još malo.
Ovu smesu možete da spremite i prethodnu noć. Samo ujutru dodajte sodu bikarbonu i limunov sok.
Kriške lepinje sam mazala puterom. Takođe sam spremila jaja. Obično volim da su rovita, ali sam ih ovog jutra dobro skuvala. I prijala su mi takva. Samo sam ih malo posolila i pobiberila.
Prijatno!
Kod mene rerna baš baš jaka i izgleda da trebam sve recepte hrono hljebova prilagoditi…Meni na 200 stepeni gori odma…
Mina, morate. Zato ja uvek stavim ogradu i napišem da mi je rerna slaba. I nikada ne pratim savete tog tipa jer znam da je svaka različita. Već nekako po iskustvu to probam