Kuva i piše: Ana Ćubela Nemojte jesti samo meso, u proteine …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Negde sam davno pročitala: jedite ljuto, osetite bol, a zatim sreću.
Kako je bilo objašnjeno, onog trenutka kada, na primer, zagrizete ljutu papričicu, jezik zapeče i daje signal mozgu da proizvede endorfin, odnosno hormon sreće, koji utiče i na bolje podnošenje bola. Tako da, ako hoćete instant sreću u lošem danu, častite se ljutim 😉 .
Naravno, ne podnosi svako ljuto baš najbolje a i diskutabilno je šta je ljuto. Neko ispeče jezim sa pepermint pastom za zube, neko pojede tanjir čilija da mu se ni kap znoja ne pojavi. Ali je lepo kada malo razdrma.
U nedelju smo pravili svašta za jelo i taman nam je zafalilo nešto fino ljuto. Imali smo dosta kremastih, mekanih, lepih stvari i morali smo malo da razbijemo monotoniju.
Ljuta salata sa orasima (ili bademima)
Struk praziluka, odnosno njegov beli deo isecite na kolutove i blanširajte dva minuta u posoljenoj vodi. Ocediti i ohladite. Zatim u praziluk dodajte jednu do dve ljute pečene paprike, nasa je bila baš ljuta, malo bibera, soli,soka od limuna, 2 lista seckanog bosiljka, 50 grama seckanih oraha i oko 100 gr izmrvljene fete.
Oni koji su u restrikciji umesto oraga mogu da stave bademe ili lešnike.
Pogledajte šta smo sve pravili za vreme nedeljne Pidžama žurke:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2375424245867544/
A onda se setih i Jelene Cocco i njene ljute priče. Za nju znam da ne voli ljuto i ovaj ječmenac koji je napravila je bila prava avantura.
Ljuti “ječmenac”
– Oprostite, gospodjo, da li su te paprike u pavlaci ljute?
– Ijao, nisam sigurna. Sacekajte.
– Micooooooooooo!!! Milankaaaaaaa!
– Sta je bilo?
– Jel su ove paprike u pavlaci ljute?
– Ko sad pita?! Ma nisu!!!
E djavola nisu. Tako da Mico, Milanka, toliko su ljute da me ljutnja nece proci dok ne dodjem ponovo u Beograd, a onda cu da te cekam ispred Maksija dok ne bude tvoja smena. Posle ces da vidis. Ima da mi seckas od svakog sira i svake sunke po 50 grama. Tanko, najtanje!.
A u medjuvremenu, ako mozete ljuto, i imate paprike u pavlaci, onda sitno iseckajte jednu, rknite u jecmeni kacamak, preko toga seckanog vlasca i ureskane slaninice. Sad malo ne osecam usne i jezik, ali sto i pa moram?
A meni jedan od omiljenih ljutih namaza je onaj, takođe, sa zelenom ljutom paprikom.
Ljut namaz sa paprikom i susamom
- 2 kocke kozjeg sira
- 1/2 ljute zelene paprike
- 1/2 veze mirođije
- 1 – 2 kašike tostiranog susama
- 1 kašika maslinovog ulja
Papriku i mirođiju iseckajte i ubacite u blender sa sirom, maslinovim uljem i tostiranim (blago proprženim) susamom. Sve sameljite. Kada sam prvi put pravila namaz nisam imala svežu mirođiju pa sam stavila sušenu. Lepo je i tako, ali je daleko lepše sa svežom.
Sos od pikantnih paprika
- 3-4 pržene ljute paprike ( može i više)
- Manja veza blitve
- Pola veze mirođije
- Par listova bosiljka
- Šaka suncokreta ( može sirov i prepečen)
- 2 kašike paradajz pelata ( može i pola svežeg)
- So, biber
- 1 puna kašika milerama
U seckalicu stavite 3-4 ljute pržene paprike ( na kraju ću vam dati i uputstva kako da ih spremite i za zimnicu), blitvu, mirođiju, paradajz pelat, so, biber i po želji prepečen ili sirov suncokret. Sve dobro izmiksate i po ukusu dodate biber i so. Možete i malo maslinovog ulja ako vam je po želji.
Pogledajte još začinjenih recepata: