Gotovo dok ste rekli keks. Ili kreker
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Volim naša integralna peciva. I znam da su prava kada su tamna, teška, povremeno hrskava. Ali se s vremenom uželim i neke druge boje. Ne uželim se hleba od belog brašna, odvikla sam se od njega, i ako ga sad pojedem nerviram se što mi se testo lepi za zube. Volim neka druga peciva, pre svega burek i mamine kiflice sa sirom. Ali belu boju volim. A brašno koje daje najsvetlije i naukusnije lepinje je ječmeno brašno.
Međutim sa njim se teško radi, mrvi se i troši. Ako imate psilijum, taj problem može biti rešen. Ako nemate, jedina opcija je da stavite jaje u smesu, ono će dovoljno povezati brašno.
Za ječmenice vam je potrebno:
- 100 grama ječmenog brašna
- Prstohvat morske soli
- 1 ravna kašičiva praška za pecivo
- 2 kašičice psilijuma (ili jaje)
- 100 militara vode
- 1 kašika maslinovog ulja
Testo tamesite kao i svako drugo. Pomešajte suve sastojke, pa dodajte mokre. Ukoliko ste stavili psilijum, ostavite smesu 5 do 6 minuta da ljuspice počnu da rade.
Pročitajte još:
Psilijum – spas za hleb i lek za zatvor
Ukoliko stavljate jaje, smanjite količinu vode. Smesa treba da bude dosta gušća od one za palačinke i da može da se oblikuje rukama.
Mokrim rukama oblikujte lepinje, stavite ih u pleh u kojem je pek papir i pecite na 220 stepeni desetak minuta.
Ja sam pravila doručak samo za sebe pa sam iskoristila samo 100 grama brašna. dobila sam dve lepinje. I nisam obe pojela. Ne zato što su bile loše, već mi je ovo što sam imala u tanjiru bilo sasvim dovoljno i sa jednom lepinjom.
Našla sam jednu deblju šnitu slanine koju sam fino prepekla u tiganju. Zatim sam razbila tri jaja, umutila ih, dodala prstohvat morske soli i jednu lepu kašiku ajvara.
Sve sam promešala. dodala sam u tiganj jo malo svinjske masti. Nije bilo potrebno mnogo jer je i slaninica pustila svoju masnoću. Smanjila sam temperaturu, izlila jaja sa ajvarom i polako mešala dok nisu bila gotova.
Za mene je ovo bio jedan odličan doručak.