Zimski doručak
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Nema ničeg goreg nego kada u kuhinji spadnete samo na ovseno i ječmeno brašno. Samo sa tim brašnima možete da napravite kačamak, eventualno neke mafine sa jajima i to je to. Oba brašna imaju manje glutena i sa njima se jako teško radi. Sva peciva se mrve.
I nije da ne volim kačamak, ali sam već napravila domaću pileću paštetu od mesa zaostalog od ručka. A pašteta i kačamak, priznaćete, nikako se ne slažu.
Na svu sreću sam našla malo ražanog brašna, celih 50 grama, i iskoristila ga, koliko -toliko. Misija uspela, doručak napravljen.
Potrebno vam je:
- 70 gr ječmenog brašna
- 50 gr ražanog brašna
- 4 manje kašike maslinovog ulja
- prstohvat soli
- 1 kašičica praška za pecivo
- 50 ml vode
U činiji pomešajte brašna, so i prašak za pecivo. Dodajte ulje i vodu i rukama zamesite testo. Formirajte veknu i ostavite je da malo stoji. Zatim je podelite na tri dela, svaki deo izgnjavite rukama i formirajte lopte. Dlanovima ili varjačom ih spljoštite u diskove.
Zagrejte tiganj, nemojte ništa od masnoće stavljati u njega jer je testo od ulja već dovoljno masno. Pecite na nižoj temperaturi po nekoliko minuta sa obe strane. Ne treba da izgore spolja a ostanu žive unutra.
Za paštetu vam je potrebno:
- 1 pečen ili kuvan batak
- 2-3 kašičice limunovog soka (količinu staviti prema ukusu)
- 1 kašičica kapara
- 1/4 crnog luka
- 1 kapika maslinovog ulja
- malo vode
- Začini: Kari, biber. čili….šta god volite
Očistite batak od kostiju i kožice, iscepkajte meso i ubacite u blender. Dodajte ostale sastojke osim vode i sameljite. Kada se meso usitni, dodajte po malo vode dok ne budete zadovoljni gustinom paštete.
I to je to.
Uz paštetu ječmenice i paštetu sam pojela i jedno kuvano jaje.
Prijatno!