Ječam sa pavlakom i slaninom

15/09/2016
canon 700 D

canon 700 D

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Primetila sam da mi u poslednje vreme prijaju jako jednostavni obroci: malo hleba, putera i sira, ili žitarice sa malo slanine i nekim namazom. Jaja na sve moguće načine uz hleb. Ali mnogo manje hleba nego ranije. Moram da priznam da sa svakom novom preporukom koju čuje i isproba, svako od nas testira sebe.

Nikada se nisam davila u hlebu, često sam umela da napravim kajganu sa tri kašike mekinja jer mi se se tako htelo, ali nisam ni razmišljala koliko nam je stvarno potrebno. Zahvaljujući izazovu #7danapoDelabou shvatila sam da nam uopšte ne treba mnogo. Ali je jako bitno i šta se jede pored hleba. Ako se jedu namirnice sa malo masti ili bez proteina, sigurno ćemo ostati gladni. I nije ni čudo što neki ljudi preteruju sa hlebom, ako sve pored njega u tanjiru i nema neki značaj i ne može da zasiti.

Primera radi, kada je u pitanju mlad sir, iako ga obožavam, mogu da pojedem i pola kilograma. A možda i ceo kilogram. Kada je kačkavalj u pitanju, maksimum je 150 grama. Kada jedem jaja, a mera su mi tri, nemam potrebu za bilo čim pored njih, osim za malo hleba. Ali ne uvek. Ili kada je u pitanju kiselo mleko. Za žitarice mi je potrebna barem cela čaša, ponekad pomislim na dve, ali mi je zato sasvim dovoljno kada stavim dve pune kašike pavlake.

Pa sam tako i jutros izabrala manju, ali jaču kombinaciju: ječam sa pavlakom i malo slanine.

Jecam sa slaninom i pavlakom 2 s

Ječam sam oprala i potopila preko noći. Ujutru sam ga kuvala nekoliko minuta, poklopila šerpu, sklonila sa ringle i ostavila da nabubri. Po povratku iz šetnje sam propržila malo slanine koju sam iseckala na kockice. Možda 30 grama. Procedila sam ječam, pomešala ga sa dve kašike pavlake, dodala slaninu i pojela. Sa zadovoljstvom. I nisam imala potrebu da dodam još.

Ovo je moja činija s početka restrikcije. Unutra je kuvan proso sa kiselim mlekom i slaninom.

Proso s

Ovo je činija od jutros. Kuvan ječam sa malo slanine i pavlake.

canon 700 D

canon 700 D

Gabarit je malo drugačiji, ali ne mogo, najveću razliku u “punoći” činije pravi kiselo mleko jer ga ima više. Ovaj drugi obrok je za nijansu manji ali sa mnogo više goriva.Ostavite komentar