Kuva i piše: Ana Ćubela Kada sam se već bacila u …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Jednostavan, brz i ekonomičan doručak. Koristila sam seme ječam,čija cena je oko 85 dinara za 100 grama, a vi možete bilo koje: ovas, raž, speltu….
Za ječam kažu da se lako vari, da je bogat kompleksom B vitamina i vlaknima. Sadrži još i selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. I za mene, ovo je najukusnija žitarica koja postoji.
Seme dobro operete uveče i potopite u vodu. Ovo se radi da bi se eliminisala fitinska kiselina. Ujutru sam tu vodu promenila i stavila novu. Pustila sam vodu da provri pa kuvala ječam oko 15 minuta.
Pred kraj kuvanja sam iseckala praziluk i polovinu crvene paprike. U tiganj sam stavila malo svinjske masti i ubacila praziluk. Povremeno bih dolila malo vode dok se dinstao. Pre nego što je bio gotob, stavila sam i papriku, a onda u sve to nekoliko kašika skuvanog ječma. Dodala sam malo soli i bibera, dobro promešala. Ako sa ječmom u tiganj uđe i malo vode, nema veze, tako će biti još bolje. Onda sam preko svega razbila dva jaja, poklopila i pustila da se sve krčka par minuta na tihoj vatri. Ali ne predugo da bi jaja ostala rovita. Tako ih najviše volim.
Umesto praziluka možete da stavite luk, umesto paprike bilo koje drugo povrće. U stvari, iskoristite one polovine i četvrtine koje vam se vuku po frižideru.
Prema pravilima hrono ishrane, povrće nije baš neophodno ujutru, ali ga ja često unosim, jer mislim da generalno imamo malo povrća u tanjirima.
Prijatno!
Rovita jaja? Današnja termički dobro neobrađena jaja mogu da naprave veliki problem. Inače, recept zvuči vrlo primamljivo.
Pozdrav
Ja ih tako volim. I samo mogu da se nadam da su proizvošači preduzeli sve da ne dođe do neprijatnosti 🙂
Bravo! 🙂
Heljda, crveni luk, paprika, jaja