Ječam s jajima

24/02/2016

Jecam s jajima 2 s

Kuva i piše:
Ana Ćubela

Ana profil

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Jednostavan, brz i ekonomičan doručak. Koristila sam seme ječam,čija cena je oko 85 dinara za 100 grama, a vi možete bilo koje: ovas, raž, speltu….

Za ječam kažu da se lako vari, da je bogat kompleksom B vitamina i vlaknima. Sadrži još i selen, gvožđe, magnezijum, cink, fosfor i bakar. I za mene, ovo je najukusnija žitarica koja postoji.

Seme dobro operete uveče i potopite u vodu. Ovo se radi da bi se eliminisala fitinska kiselina. Ujutru sam tu vodu promenila i stavila novu. Pustila sam vodu da provri pa kuvala ječam oko 15 minuta.

Pred kraj kuvanja sam iseckala praziluk i polovinu crvene paprike. U tiganj sam stavila malo svinjske masti i ubacila praziluk. Povremeno bih dolila malo vode dok se dinstao. Pre nego što je bio gotob, stavila sam i papriku, a onda u sve to nekoliko kašika skuvanog ječma. Dodala sam malo soli i bibera, dobro promešala. Ako sa ječmom u tiganj uđe i malo vode, nema veze, tako će biti još bolje. Onda sam preko svega razbila dva jaja, poklopila i pustila da se sve krčka par minuta na tihoj vatri. Ali ne predugo da bi jaja ostala rovita. Tako ih najviše volim.

Jecam s jajima 1 s

Umesto praziluka možete da stavite luk, umesto paprike bilo koje drugo povrće. U stvari, iskoristite one polovine i četvrtine koje vam se vuku po frižideru.

Prema pravilima hrono ishrane, povrće nije baš neophodno ujutru, ali ga ja često unosim, jer mislim da generalno imamo malo povrća u tanjirima.

Prijatno!4 komentara

  1. Rovita jaja? Današnja termički dobro neobrađena jaja mogu da naprave veliki problem. Inače, recept zvuči vrlo primamljivo.

    Pozdrav

Ostavite komentar