Kuva i piše: Ana Anufrijev Mislim da ne treba …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ako sam umorna, jaja za doručak. Ako sam mamurna, opet jaja za doručak. Ako me čeka naporan dan, pa jaja, šta drugo. Svašta mene zasiti, ali mislim da je ovo najkompletniji doručak koji neko može da ima. I ne moram da pojedem količinski previše da bi mi bilo teško posle jela.
Potrebno vam je:
- 3 jaja
- 1/2 crnog luka
- 1/2 paprike
- 1/2 konzerve seckanog paradajza
- prstohvat morske soli
- prstohvat bibera
- prstohvat origana
- 2 kašičice masti
Crni luk sam iseckala na rebarca i ubacila u tiganja sa zarejanom mašću. Kada se opustio dodala sam paprike koje sam takođe iseckala na trakice. Pustila sam pola minuta da se zajedno malo uprže, a onda dodala paradajz. Dodala sam začine i promešala. Onda sam stavila jaja. Pa sam malo kopirala Milenu i čačkalicom razvukla belanca po tiganju.
Poklopila sam tiganj i otišla da vežbam sa mojim novim aparatom. Verovatno sam ih zato pustila duže nego treba, pa sam dobila dobro skuvana žumanca, što baš preterano ne volim.
Uz ovaja jaja je išao novi hleb iz “Hleb i kifle”. Odlučili su da naprave hleb bez trunke pšeničnog brašna. I uspeli. I poslali su mi jednu veknicu na probu.
Mana je kvasac, ali izgleda da velike fabrike hlebova ne mogu da naprave beskvasni hleb. Mada nikad ne bih pomislila da ima kvasac u sebi da mi nije rečeno. I da ne piše na deklaraciji. Valjda zato što ga ne stavljaju mnogo. Za ovih godinu i po dana sam i zaboravila kako se radi sa kvascem.
Ja ovaj hleb nisam tostirala, jer sam htela da vidim kakav mu je ukus. Dobar je. Za razliku od prošlog hleba, ovaj ne sladi, valjda zato što nema maltoznog brašna. Samo se nadam da će i onaj prethodni zadržati u prodaji jer sam zaljubljena u njega. Ovaj hleb je više za početnike i one koji su u strogoj restrikciji. Ali onaj hleb je više za mene 😉 .
Draga Ana, kako mislite “nema mnogo kvasca”, a na deklaraciji pise 4%? U obican beli hleb ide od 2,5-3% kvasca, sto znaci da ovaj hrono hleb ima i vise nego dovoljno kvasca… To sto na kraju pise “kompleks enzima” uglavnom znaci da je u pitanju neki poboljsivac-aditiv. Poenta mog komentarisanja je da je bolje da i dalje mesimo sami hrono hlebove, znamo sta smo umesili=znamo sta jedemo, slozicete se.. Srdacan pozdrav.
Ja i dalje mesim, ali ima onih dana kada zaista ne stižem. Što se kvasca tiče, već sam se ogradila da nisam reper za količine. Što se kompleksa enzima tiče, pitala sam tehnologa, kaže da nema veštačkih sastojaka. Mogu da tražim da mi pošalju tačne nazive.
Ja sam kupila juče i sad je beskvasni, odličan je. Ipak, ostajem verna Vašim receptima Ana, ovo kad kupim je samo za slučaj nužde, kad nemam vremena da pravim sama.
Imaju i sa kvascem i bez. I ja najviše mesim, ali nekad ne znam gde mi je glava i ništa ne stižem pa je dobro imati opciju.
Ne razumem ono pola KONZERVE paradajza. Ja nesto nisam pristalica konzervi, treba malkooo pogledati i deklaraciju na njoj!
A sto se kvasca tice…i kupovnih tzv zdravih ovakvih onakvih hlebova… uuuuffff!!!!!
Redovno gledam deklaracije. Hvala na upozorenju.