Malo eksperimentisanje
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Ništa ne može ujutru da me zasiti kao jaja, pa nije ni čudo što spadaju u takozvanu “superhranu”. Ukoliko ste zdravi, možete slobodno da pojedete 8 komada nedeljno, a meni se često omakne i koje više.
Ovog puta sam ih spremala sa pečenim paprikama, pošto sam iskukala mami da mi da četiri kese iz zamrzivača. Prošle jeseni sam bila suviše lenja da obezbedim sebi zimnicu.
Očistila sam tri paprike, iseckala ih na trake i propržila na pola kašike (manje) svinjske masti. Kada su bile gotove, malo sam ih razmestila u tiganju i ubacila dva jaja. Poklopila i pustila ih tako par minuta. Na kraju sam ih posula majčinom dušicom. Iako ovaj začin gajim na terasi već neku godinu, imam osećaj kao da sam ga tek sad otkrila. I često ćete ga viđati u mojim jelima.
Majčina dušica se u narodu zove još i babina duša, babja dušica, bakina dušica, bukovica, vreskovina, vrisak, divlji bosiljak, dušicina, dušicka, materina dušica, materka, tamjanika, čubrić, maternika, poljski timijan, poponac i vrisak. Oduvek se koristila i kao lek. Za nju kažu da na naše organe deluje kao antiseptik pa otuda verovatno i nadimak “sirotinjski antibiotik”.
Čak od majčine dušice se najviše preporučuje za disajne smetnje i onima koji imaju astmu. Ali sada čitam da pomaže i kod “seksulanih smetnji”, pa ako imate problem……
Ono što nisam znala a to je da su majčinom dušicom lečeni i alkoholičari, jer navodno posle ispijanja čaja čovek ima nagon za povraćanjem ako popije neki alkohol i gubi svako uživanje. Nisam probala, moguće je. Ono što bi, takođe, trebalo znati jeste da ovaj začin ili napitak od njega ne smeju da koriste ljudi koji imaju problem sa žuči, jetrom ili čirom na želucu. Svaki začin može nekome da pomogne, a nekome da odmogne. Vredi čitati.
draga Ana da li moze paprika crvena za rucak i veceru i kako se tretira zuta paprika? Zelena pretpostavljam moze za sva 3 obroka
Crvena za ručak, žuta i zelena mogu za večeru. Ta pravila nas teraju na raznovrsnost, zar ne? 🙂