Kuva i piše: Ana Anufrijev Štapiće je na našoj hrono …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Kao što ste već primetili, hrono zajednica je poprilično velika, a ima tu i onih brojnih glava koje nisu na hrono, ali vole da se hrane slično kao mi. Povezani smo na svim društvenim mrežama, neki i privatno, pa često volimo da sebi postavljamo standarde. ali i izazove. Pa tako jedan, mogu reći odličan izazov je startovao u fejsbuk grupi Hrono recepti. U pitanju su hrono obroci do 150 dinara. Ni paru više. Da vidimo kako može lepo da se jede a da se ekonomiše.
Ako želite, pridružite nam se. Sva četiri obroka (doručak, ručak, užina i večera) su u opticaju. Ali morate da ostavite fotografiju obroka, namirnice sa iznosima i haštag #obrokdo150dinara. I pobednik će dobiti nešto za poklon, ali neka bude iznenađenje.
Tako sam i ja odlučila da danas doprinesem igri, iako sam van konkurencije za pobedu. I spremila sam odličan doručak za tačno (ako sam omašila koju paru neka me hrono grom pogodi) 133, 75 dinara. I to ne za jednu osobu. Minimum za dvoje.
Dodatni plus je što se jako brzo i lako sprema.
Tanka projara sa prazilukom
Ova proja je lepa i topla i hladna. I lako možete da je ispečete ujutru, da ne gubite mnogo vremena, ukoliko praziluk izdinstate veče pre. Zapravo, više je vremena bilo potrebno da se on lepo razmekša, nego da se projara ispeče.
Potrebno vam je:
- 2 jaja
- 100 gr ražanog brašna
- 150 gr praziluka
- Prstohvat morske soli
- 50 ml mineralne vode
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 2 kašičice šarenog bibera
- 2 kašike masti
- Voda za podlivanje
Praziluk dobro očistite i iseckajte na sitno. U tiganju zagrejte kašiku masti, pa dodajte prziluk. Dinstajte ga na tihoj vatri uz dolivanje po malo vode. Pred kraj posolite i pobiberite. Ja volim onaj šareni biber tako da je to ispala skoro pa najskuplja stavka u receptu. Ako stavite običan, krajnja cifra će biti manja.
Odstavite praziluk da se malo ohladi.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?
U činiji umutite dva jaja sa malo morske soli i praškom za pecivo. Dodajte polovinu brađna muteći, zatim malo mineralne, pa opet brašno. Na kraju umešajte u smesu razmućenu kašiku masti, odstajalu na sobnoj temperaturi i praziluk. Sve izlijte u pleh ali tako da smesa bude tanka, pola prsta visine. Tako će biti brže gotova. Stavite pleh u zagrejanu rerenu i pecite do 20 minuta na 220 stepeni. Kada pozlatni proverite čačkalicom da li se nešto lepi za nju kada je ubodete. Ako ne, izvadite proju i pustite par minuta da se ohladi.
Za to vreme ispecite jaja, dva ili četiri, zavisi od apetita i gabarita odoba koje ovo jedu. Isecite kocke proje, stavite jaje pre i navalite.
A evo i računice:
100 gr ražanog brašna – 8 dinara
2 jaja – 30 dinara
150 gr praziluka – 23 dinara
50 ml mineralne vode – 8, 75 dinara
Morska so otprilike 10 dinara (mada mislim da sam preterala)
2 kašike masti – 8 dinara
Šareni biber otprilike 15 dinara
Plus 2 jaja preko projare – 30 dinara
Vodu nisam računala jer ne znam koliko izađe trećina čaše. Pardoniram. Ali nisam birala najniže cene po namirnici, već često one najviše.
Eto, ne jedan već dva odlična jutarnja obroka za manje od 150 dinara. Odnosno po osobi izađe 66,87 dinara. Ne verujem da je najobičnija pekara mnogo jeftinija.
Ako želite, možete da se igrate sa nama i na Instagramu, ali ne zaboravite na haštag #izazovdo150dinara
jako je glupo računati na izložen način da je ovo 150 dinara pošto niko neće kupovati namirnice u ovim merama (osim jaja). realističnije je računati koliko koštaju minimalna pakovanja namirnica zato što će se to kupovati, a još jedna smislena računica je koliko ovih jela može da se napravi sa tom količinom
Neće ih tako kupovati ali će uvek ostati od ručka ili večere