IZAZOV 7 dana restrikcije: Saveti, pravila i trikovi

22/10/2018

Kuva i piše:
Ana Ćubela

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

 

Na veliki broj zahteva članova fejsbuk grupe Hrono recepti, odlučili smo da napravimo nov izazov: 7 dana restrikcije!

Zašto da ne, ljudima je uvek zabavnije da nešto rade u veće društvu, da se bodre, šale, razmenjuju ideje. Pa ću čak i ja, koja sam sa restrikcijom završila pre više od 4 godine, pristati na izazov. Već sam jutros počela. A kako uvek ima zbunjivanja šta i kako, daću vam nekoliko saveta i čitav spisak pravila.

Ako i nekad pogrešite, a da nije u pitanju torta, bez brige, nećete ništa značajno usporiti. Ukoliko ovu nedelju završite bez slatkiša i grickalica, bez testa uveče, ako uvedete redovne obroke, vi ste već uradili dobar deo posla. Onda sve ide samo od sebe.

Ali za početak uradite nekoliko stvari:

 

Odštampajte spisak pravila za restrikciju i okačite na frižider

Izaberite recepte koji vam se sviđaju, ovde na blogu imate preko 1000

Napravite plan šta ćete da jedete za doručak, ručak i večeru, ne mora za celih sedam dana, možete dva po dva ili tri po tri

U početku jedite malo više dok ne shvatite koliko vam je zaista potrebno

Pijte puno vode u toku dana

Ako ogladnite uveče, ponovite u manjoj meri večeru koju ste jeli i sledeći dan pojačajte sve obroke po malo, posebno doručak

 

Dan započnite toplom vodom sa par kapi limuna. Nemojte da pravite limunadu, limunska kiselina je jaka i ako se preteruje može da smeta stomaku. Nije pravilo kod svakog ali zašto da rizikujete. Ja ujutru popijem barem dve do tri takve šolje.

Zatim doručkujte, najbolje je u prvaom satu po ustajanju, najkasnije u drugom. Gledajte da jedete što više domaće u početku i što jednostavnije. Hleb ne morate da merite ali nemojte ni da se davite u njemu, bitno je šta se jede pored. Ukoliko imate problem sa holedterolom, nemojte da preterujete sa jajima i suhomesnatim, napravite domaću pileću paštetu. Takođe ne preterujte sa uterom, dva do tri puta nedeljno, od 10 do 20 grama.

Pravilo br 1

Što jednostavniji obroci su ključ, a najbitniji obrok je doručak. Gledajte da u tanjiru imate što manji broj namirnica: dve, tri do četiri. Ponekad možete da napravite i neki bućkuriš, ali gledajte da nije često.

Pravilo br 2

Idealan razmak između obroka je 5, 5 sati. Ali ako ogladnite možete da jedete već na četiri sata, što se neće desiti ako ste lepo odmerili obroke. Naravno, možete i na čest sati ali ne bi trebalo da razmak bude veći od toga.

Pravilo br 3

Nema nikakvog grickanja između obroka osim ako vam se dan namesti tako da morate da pomerite ručak. Onda možete da pojedete šaku badema, ali n i da vam samo to bude ručak. Ali to izbegavajte u početku.

Pravilo br 4

Skrob je dozvoljen samo ujutru, nikako za tučak ili večeru. Na linku ispod možete da pročitate sva pravila restrikcije:

Pravila restrikcije: doručak, ručak i večera

U toku dana možete da popijete biljni čaj, ponekad i limunadu, oni koji su bili navučeni naslatko kažu da im je ona pomagala kada im se javi želja. Ali ni sa njom ne treba preterivati, najbolja je sasvim obična voda. Ukoliko budete unosili dovoljno masti za doručak i ručak, fizička želja za slatkim ne bi trebalo da se javlja.

Uradite analizu krvi pa je ponovite za neko vreme da vidite gde ste i da li treba da se konsultujete sa nekim lekarom. Ukoliko već imate neko ozbilnije zdravstveno stanje, nemojte ni da počinjete bez konsultacije.

U svakom receptu na blogu je naznačeno da li je nešto za restrikciju ili ne, ali većin jela jeste, jer ih ja više takvih i jedem.

Recepti:

Doručak

Ručak

Večera

Pridružite nam se ili u grupi Hrono recepti ili na Instagramu. Stavljajte haštag #7danarestrikcije i pratite i ostale šta jedu. Lepo ćemo se družiti i skinuti koje kilo.

Srećno svima!Ostavite komentar