Kuva i piše: Ana Ćubela Na početku hrono ishrane svi smo …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Iverak je riba neobičnog oblika, pljosnata i sa očima na jednoj strani. Kod nas se naziva još i iver, pasara ili ploča. Može da se nađe u Jadranu.
Meso ove ribe je izuzetno ukusno, ali opet blago. I odličan je izvor proteina i u sebi ima jako malo masti. Ima ih više vrsta ali je većina odličan izvor niacina, fosfora, selena, kalcijuma i vitamina B kompleksa.
Sama struktura mesa je takođe neverovatna, pa budite nežni prema ovoj ribi.
Ovog puta sam je spremila na najjednostavniji mogći način. Filete ribe sam osušila od vode i ispekla sa obe strane u tiganju na malo maslinovog ulja. Samo sam na kraju dodala morsku so i šareni biber. Kada su fileti bili gotovi, prebacila sam ih na tanjir, a u tiganj dodala još malo ulja, krugove crnog luka i dve šake bebi spanaća. Čim je spanać kljoknuo izvadila sam ga i stavila preko ribe. Luk sam sa obe strane pekla po minut a onda i njega ubacila u tanjir. sve sam zalila sa malo limuna i pored spremila veliku zelenu salatu.
Prijatno!
Gde ima da se kupi ova riba? 🙂
Kako napraviti filete?
Ja sam kupila već isčene filete u Maksiju.