Ivanine bukovače

05/01/2015

Kuva i piše:

Ivana Milić

Ivana Milić PROFIL

 

 

 

 

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

 

Večera je često svima problem, pa evo jednog brzog i ukusnog rešenja. I nekoliko reči i saveta o bukovači.

Bukovača je pečurka koja aktivira prirodni imunitet, sadrži mnoge vitamine B1 i B2, D, C, K, proteine, jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvozđe… Pomaže protiv visokog pritiska, holesterola i loše cirkulacije. Može da se koristi sušena, a sveža se drži u frižideru najviše 2 do 3 dana, u otvorenoj posudi.

Bukovace3-SAJT

Nekoliko saveta ( primenjivi su i na ostale vrste pečuraka):

– Nikad ih ne perite pod vodom. Ako na njima ima malo zemlje, uzmite papirni ubrus ili salvetu i očistite ih. Pečurke upijaju tečnost , pa će izgubiti ukus od vode.
– Solite tek na kraju, kad je pečurka gotova da ne bi puštala sokove i postala “gumena” i žilava.
– Bukovača nema veliku peteljku ( nožicu), ali je ta peteljka često je žilava, pogotovo na većim primercima. Ja ih odstranim.

Propržena bukovača

Ovo jelo je prosto, potrebno je svega 5 minuta da se spremi. I kad kažemo propržena, ne mislimo na mnogo masnoće, već na visoku temperaturu.

Može  da bude posno, spremano na ulju, ili mrsno, na masti. Ja sam se omrsila :)

Skinite peteljke, zagrejte manju kašiku masti ( da bude vrelo) i pržite pečurke dok ne porumene. Stavite ih na papirni ubrus da se ocede, posolite i pobiberite.

Prijelo mi se nešto jednostavno, tako da nisam komplikovala sa začinima. Ko hoće malo drugačije, bukovače se odlično slažu sa belim lukom i majčinom dušicom.

Meni su super “legle” uz kupus salatu.

Bukovace1-SAJTOstavite komentar