Kuva i piše: Ana Ćubela Ne mogu a da se …
Kuva i piše:
Ivana Milić
Večera je često svima problem, pa evo jednog brzog i ukusnog rešenja. I nekoliko reči i saveta o bukovači.
Bukovača je pečurka koja aktivira prirodni imunitet, sadrži mnoge vitamine B1 i B2, D, C, K, proteine, jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvozđe… Pomaže protiv visokog pritiska, holesterola i loše cirkulacije. Može da se koristi sušena, a sveža se drži u frižideru najviše 2 do 3 dana, u otvorenoj posudi.
Nekoliko saveta ( primenjivi su i na ostale vrste pečuraka):
– Nikad ih ne perite pod vodom. Ako na njima ima malo zemlje, uzmite papirni ubrus ili salvetu i očistite ih. Pečurke upijaju tečnost , pa će izgubiti ukus od vode.
– Solite tek na kraju, kad je pečurka gotova da ne bi puštala sokove i postala “gumena” i žilava.
– Bukovača nema veliku peteljku ( nožicu), ali je ta peteljka često je žilava, pogotovo na većim primercima. Ja ih odstranim.
Propržena bukovača
Ovo jelo je prosto, potrebno je svega 5 minuta da se spremi. I kad kažemo propržena, ne mislimo na mnogo masnoće, već na visoku temperaturu.
Može da bude posno, spremano na ulju, ili mrsno, na masti. Ja sam se omrsila
Skinite peteljke, zagrejte manju kašiku masti ( da bude vrelo) i pržite pečurke dok ne porumene. Stavite ih na papirni ubrus da se ocede, posolite i pobiberite.
Prijelo mi se nešto jednostavno, tako da nisam komplikovala sa začinima. Ko hoće malo drugačije, bukovače se odlično slažu sa belim lukom i majčinom dušicom.
Meni su super “legle” uz kupus salatu.