Istraživanje: Gojazni smo i pod stresom, a svaki drugi ima hipertenziju

23/10/2014

Danas je objavljeno još jedno istraživanje o zdravlju naše nacije i ono kaže da je više od polovine stanovništva Srbije gojazno i izloženo stresu, a skoro svaka druga osoba ima hipertenziju ili potencijalnu hipertenziju.

Nikada nismo znali da pazimo na sebe i zdravlja se setimo uglavnom kada ga već izgubimo.

“U odnosu na 2006. godinu, povećan je broj stanovnika koji je izložen stresu i iznosi 56,6 odsto. Simptome depresije imalo je 4,1 odsto stanovništva, i to najviše u populaciji lica starijih od 85 godina”, podaci su istraživanja “Zdravlje stanovništva Srbije u 2013. godini”, koje je danas predstavljeno u Skupštini Srbije na svečanosti povodom 90 godina od osnivanja Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

U odnosu na 2006. godinu, kod stanovnika Srbije zapaža se povećanje učestalosti hipertenzije, depresije, šećerne bolesti, povišenih masnoća u krvi i alergije, a jedan od razloga za takve rezultate je i starenje populacije.

Procenat stanovništva koje svoje zdravstveno stanje procenjuje kao dobro iznosi 57,8 odsto i veći je nego 2006. godine (49,8 odsto) kada je radjeno poslednje istraživanje.  Ovaj pokazatelj u zemljama Evropske unije je 68,9 odsto.

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

Svaki drugi stanovnik Srbije nedovoljno ili nikada ne konzumira voće, dok svaki peti ne razmišlja o zdravlju prilikom izbora hrane.  Istraživanje je pokazalo da je svaki treći gradjanin u toku prošle godine koristio sredstva protiv bolova, a svaki peti sredstva za umirenje.

Svako deveto dete (11,5 odsto) ima problema s vidom, s ravnim tabanima 9,8 odsto, alergijama osam odsto, deformitetom kičme četiri odsto.

Istraživanje je zabeležilo unapredjenje higijenskih navika u pogledu redovnog pranja zuba i tuširanja u odnosu na 2006. godinu, što nije slučaj sa navikom redovnog pranja ruku.

Zube redovno pere 58,4 ispitanika, redovno se tušira njih 66,2 odsto, dok ruke redovno pere 61,8.  Istraživanje je finansiralo i sprovelo Ministarstvo zdravlja, a analizu najznačajnijih rezultata uradio je Institut za javno zdravlje
“Dr Milan Jovanović Batut”.

Podaci su dobijeni anketiranjem 6.500 domaćinstava i 15.999 članova domaćinstava, anketirana su i deca od sedam do 14 godina.

Pročitajte o tome šta jedemo.

 Ostavite komentar