Kuva i piše: Jelena Cocco Casatiello je tradicionalni …
Kuva i piše:
Ana Ćubela
Prčkam stalno po kuhinji, ne zato što moram, već zato što volim. Uživam u spremanju hleba, doručka, ručka, čak sam zavolela i pravljenje slatkiša. Ali to nije uvek moguće. Posao, familija, prijatelji, sport….sve oduzima vreme. I onda, kao i svi ostali, volim da znam da imam izbor i da mogu da pazarim nešto kvalitetnije i u prodavnici.
Nije sve što nosi oznaku „hrono“ i zaista hrono, mogi proizvodi po svom sastavu ne odgovaraju onome kako mi jedemo, ali ima i proizvoda koji se u to ipak uklapaju. Jedan od njih su hrono pogačice koje je nedavno napravio Frikom.
Napravljene su od integralnog brašna, speltinog, ražanog i heljdinog sa dodatkom semenki susama i suncokreta i celih zrna raži i heljde. Da je umesto suncokretovog ulja korišćena mast ili puter, bile bi još bolje za moj ukus, ali ovako mogu da ih koriste i oni koji poste. Doduše ne onih dana kada poste na vodi.

U sastavu ovih pločica se spominje i mlečna kiselina. Iako joj je to naziv, ona se zapravo ne dobija iz mleka, već se dobija procesom fermentacije šećera iz skroba.
U pakovanju se nalazi šest ili sedam većih pločica. Sve što treba da uradite je sledeće: stavite ih na pek papir i u zagrejanu rernu. U upustvu piše da se stavljaju u prethodno zagrejanu pećnicu na 220ºC, pa da se onda smanji na 180ºC i da se tako peku oko 30 minuta. Međutim, moja rerna je slabija pa su se pekle petnaestak minuta na 220 stepeni i još petnaestak na 200. Ako spustim ispod 200 stepeni obično ništa ne ispečem kako treba. Ali svako poznaje svoju rernu.
Tamne, hrskave, pune semenki i stižu iz zamrzivača. Što znači da uvek mogu da ih imam u kući. Ne dešava se tako retko da ustanem ujutru i hvatim da nemam ništa za doručak.
Sledeći put ću ih premazati mešavinom žumanceta, vode i susama. Pa da vidimo kako će tako da ispadnu.
A uz pločice sam jutros napravila sos od tune. Ne paštetu, već sos, za umakanje. Šta da radim kad tako volim.
Potrebno vam je:
- 1 konzerva tunjevine u salamuri
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika pavlake
- ¼ crnog luka
- Prstohvat morske soli, šarenog bibera i karija
- ¼ veze peršuna
- Čili za posipanje ako volite ljuto
- Par badema
U blender ubacite sve sastojke, samo sačuvajte malo peršuna za posipanje. Sve blendirajte dok ne dobijete gladak i svilenkast sos. Prebacite ga u činiju. Pospite preko malo čilija, seckan peršun i seckan badem.
I eto doručka: hrono pogačice sa tuna sosom.