Kuva i piše: Ana Ćubela Ove lepinje definitivno nisu ispale najlepše …
Kuva i piše:
Milena Milićević
Kada ste u žurbi i kada nemate vremena da vam testo fermentiše, ovaj irski hleb sa sodom je idealan. Takođe za sve one koji vole obogaćena testa, dodatak u ovom hlebu, prevagnuće da sledeći hleb koji budu pravili bude baš ovaj.
Irski soda hleb može i u restrikciji, jer je pavlaka dozvoljena ponekad.
Pogledajte šta smo sve prabili na Pidžama žurci:
https://www.facebook.com/hronokuhinja/videos/2258957854418976/
Bez posebnog uvoda sledi i recept:
- 250 integralnog brašna ( ja sam koristila raženo)
- 250 grama mekog ( ja sam speltino brašno prosejala)
- 400 ml mlaćenice ( može i pvalaka razređena vodom i sa 2 kašike limunovog soka)
- kašičica soli
- kašičica sode
U činiju sipajte brašno. Dodajte so. Pospite kašičicu sode po brašnu. Još ne mešajte. Ukoliko imate mlaćenicu ( to je tečnost koja se odvaja prilikom pravljenja putera) obavezno je koristite. Možete i sami da je napravite tako što ćete kupiti pavlaku za kuvanje, mutiti je do iznemoglosti, kada od šlaga počne da se odvaja voda, a na žicama miksera da ostaje grudva, dobili ste mlaćenicu, ali i domaći puter.
Imam SAVET i za one koji hoće bržu varijantu. Uzmite mericu od 400 militara, u nju stavite oko 250 – 300 grama pavlake i dodajte vode polako do potrebnih 400 militara. Vodu dodajte polako taman dok se pavlaka u njoj rastopi. Zatim dodajte i 2 kašike limunovog soka i dobili ste improvizovanu varijaciju na temu mlaćenice. Sada tu tečnost sipajte po brašnu i sodi. Videćete kako se ona soda na vrhu peni. Izmešajte varjačom dok ne dobijete kompaktnu masu. Nema potrebe za mešenjem.
Na ovaj hleb može i nešto ovako:
Inače, raženo brašno ne voli previše mešenja, jer testa tada postaju tvrda. Samo blago masirajte testo i od njega napravite loptu, koju ćete blago spljoštiti rukama. Zasecite ga nožem unakrst i loptu stavite na pleh na koji ste stavili papir za pečenje. Hleb sada ide u rernu koju ste zagrejali na 200 stepeni. Peče se 30 minuta. Za svaki slučaj, proverite čačkalicom da li je dovoljno pečen. Ako čačkalica izađe suva iz hleba, pečen je. Stavite ga na rešetku da se ohladi i tek onda secite na kriške. Ima divan orašasti ukus zbog raženog brašna i videćete da će od kombinacije sode i mlaćenice ( soda reaguje u kontaktu sa kiselinom) lepo da naraste.
Irski soda hleb idealan je za mazalice od putera, humusa ili nekog pesta. Ipak, dobitna kobinacija je sa bešamel prelivom od sira i crnog piva koji smo, takođe, napravili. Ova kombinacija je za one u vanrestrikciji i recept stiže u sledećem postu.
Da li želite da dobijate notifikacije sa bloga “Hrono kuhinja”?