Irski hleb u tiganju? Nemoguće….

27/09/2015
Irac iz tiganja 5 s
Kuva i piše:
Jovana Milovanović

Jovana profil s

 

 

 

Ne bih se ja tako brzo vraćala u te hladne predele, relativno skoro sam vam spremala Irca sa travčicama, a i još bih se po Grčkoj brčkala. Nego, rekoh da se najedemo tog Irskog soda ‘leba dok ga i oni kao Grci ne unaprede sa…VISKIJEM?!?…pa doooobro eto snašla bih se ako mora: umesiću ga, ispećiću ga i zvaću ga Johnnie!

hrono-kuhinja-kuvar-ana-cubela

IRISH SODA FARLS

Ovde mi je veći problem bio kako da prevedem ”farls”. Tražih, tražih i nađoh da je to zapravo skraćenica od škotskog ”fardels”, a to mu dođe ” zbirka” (knjiga, pesama…). Pa ajd!

Zbirka sastojaka za zbirku ‘leba:

  • 2 šolje dozvoljenog brašna (kod mene spelta)
  • 1 šolja mlaćenice (recept dala, nikakva nauka, samo teretana)
  • 1 kašičica (puna) soli
  • 1 kašičica (puna) sode bikarbone
  • I to je to! 4 sastojka za 4 ‘leba!

Pa posle hrono skupa zabava!

Izmešati suve sastojke dobro, napraviti udubljenje i mešati dok se ne sjedine varjačom, a onda rukom dok se lepo testo ne odvoji od zidova da može da se prebaci na pobrašnjenu podlogu. Ne mučiti ga puno ni u vangli ni na podlozi, biće mekano i na podlozi ga samo lako premesite i oblikujte disk lagano pritiskajući bez oklagije. Treba da dobijete disk debljine oko 1 santimetar. Pobrašnjaviti nož i iseći disk na 4 dela .

Irac iz tiganja 1 s

Tiganj zagrejati na srednjoj temperaturi (meni je šporet do 3 ja sam zagrejala na 2 i po, pa smanjila na 2). Ne mastiti tiganj, samo posuti brašno po njemu i složiti puzzle kao na slici, formirajući krug OBAVEZNO, inače se neće ispeći…………………………………………………………………………………………………………………………….šaaaaalim se.

Irac iz tiganja 2 s

Svaki deo se može peći pojedinačno ali je meni to smaranje jer pos’o u tiganju traje 20-ak minuta, pa pomnožite sa 4… a i soda počinje odmah da ”radi” i nije preporučljivo da ovakva testa stoje kad se zamese. U mom istraživanju svih varijacija pečenja ovog hleba na jednoj nađoh opciju da se tiganj poklopi, te uradih i ja to isto, ali nemam sliku, jer sam uhvatila sebe posle 4-5 minuta da buljim u poklopac kao da će od toga progovoriti : ”Tu je, nije propao kroz ringlu” ili da će MAKAR postati providan i… ne vredi….morala sam da ga sklonim i gledam.

Irac iz tiganja 3 s

Ako imate one providne poklopce ili ste strpljiviji od mene, vi poklopite, mada i dalje ne znam zašto,pa javite ako saznate. Meni je i ovako pokušano-poklopljen ispao SUPER! Posle 4-5 minuta odignite lopaticom jedno parče da bi videli kako napreduje, jer na osnovu ivica nećete to moći da ocenite, ako je već počeo mnogo da tamni znači da vam je temperatura prejaka, treba da dobija lepu boju, pa smanjite i nastavite pečenje sa iste strane ukupno nekih 10-12 minuta. Kad prevrnete treba da ima lepu boju i kad ga kucnete treba da zvuči…praaaazno 🙂 S’ druge strane isto tako.

Irac iz tiganja 4 s

Kad su dobili lepu bojicu i ispekli se idu na 5-10 min u kuhinjsku krpu, a onda ih JESTI! Tople! Sa kajmakom

Irac iz tiganja 8 s7 komentara

  1. Da li slucajno moze nesto drugo umesto mlacenice? Nesto sam lenja da je pravim a privlaci me ovaj hleb 🙂

    1. Mlaćenicu možete da kupite i na pijaci. Umesto nje možete da probate i sa surutkom ili razblaženom pavlakom, ali to je već eksperimet koji prepuštam vama 🙂

  2. Ja irski soda hleb pravim sa kefirom ili jogurtom. Na 500gr brasna sipam otprilike 300ml jogurta. (Ali u rerni, pece se oko pola sata- mada mislim da to nije bitno)

  3. Da obavestim sve kojima se ne pravi mlacenica ili im je daleko Kalenic. Ja probala sa najobicnijim kiselim mlekom, pekla u tiganju i fenomalno je ispao! Razmera: na solju od 350 ml brasna ide jedna casu kiselog mleko (kod mene sve grandiozno, pa i solje:)).

Ostavite komentar